Binnenkort kunnen we de geur aannemen van een ander

Zoals op dit blog al vaak is besproken: geur speelt een beslissende rol bij aantrekkingskracht.

Iemands eigen lijflucht vertelt ons instinct of zijn of haar afweersysteem verschilt van dat van onszelf.

Hoe groter die verschillen, hoe sterker het nageslacht. En mensen met een goed passend immuunsysteem vinden we ‘lekker’ ruiken.

Echter het slikken van de anti-conceptiepil maakt dat vrouwen voor andersoortige mannen vallen………….

Dat schrijven Duitse en Zweedse onderzoekers in Proceedings of the Royal Society B.

Ons afweersysteem gebruikt MHC-moleculen, dat zijn voelsprieten op cellen, gemaakt om schadelijke bacteriën te herkennen. Een grote variatie daarvan en de daarbij behorende genen, zorgt voor herkenning van veel soorten bacteriën en dus de beste weerstand.

Een inmiddels beroemd onderzoek met sterkgeurende T-shirts toonde aan dat vrouwen de lichaamsgeur prefereren van mannen met MHC-genen die tegenovergesteld zijn aan die van henzelf. Mannen kiezen op dezelfde manier.

In dit nieuwe experiment deden 25 vrouwelijke studenten mee uit Hamburg en Kiel. Ze moesten zich douchen en een nacht in een schoon t-shirt slapen, om natuurlijkgeurende oksels te produceren. Vervolgens moesten ze één oksel insmeren met een experimenteel parfum uit een neutraal uitziend flesje. Onder de andere oksel smeerden ze een tweede experimenteel parfum. De parfums bevatten synthetische MHC-moleculen die de proefpersoon eigen waren, of juist niet.

Daarna werden de vrouwen gevraagd aan hun oksels te ruiken en te bepalen welke oksel ze vonden ruiken ‘als zichzelf’ of ‘als hoe ze graag zouden willen ruiken’. Ze bleken een voorkeur te hebben voor het parfum met MHC-moleculen die erg leken op die van henzelf. Het parfum dus dat hun eigen lichaamsgeur versterkte.

Ook werden de proefpersonen in een MRI-scanner gelegd en kregen ze dezelfde parfums te ruiken. Bij de synthetische geur die leek op hun eigen lichaamsgeur, werden gebieden actief middenvoor in de hersenen. Deze hersengebieden zijn onder andere betrokken bij zelfrepresentatie. Bij de geur die niet leek op hun eigen geur, lichtten deze hersengebieden veel zwakker op.

Dit opent de toekomst naar een op maat gesneden parfum waarmee een evolutionair verantwoorde partner gelokt kan worden, fantaseren de onderzoekers. Maar het is dus ook mogelijk om te geuren naar een ander.

Lees ook:Waarom hij nooit met het goede parfum voor haar thuis komt
Lees ook:Lekker parfum op: OK, maar in bed: NEE
Lees ook:Hoezo stinken? Vrouwen vinden mannen die knoflook eten juist lekkerder!
Lees ook:In een goede relatie ruik je elkaars emoties
Lees ook:Speciaal parfum om vreemdgaan te maskeren

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>