Verliefd op genen?

Waar letten mannen en vrouwen precies op bij de keuze van hun partner? Kiezen zij uit vrije wil of spelen de genen een rol? Een interessante vraagstelling.

Want waarom geeft de ene persoon ons die heerlijke bibbers, terwijl een ander ons ook de bibbers geeft, maar dan in negatieve zin?

Waar komt die voorkeur vandaan? De aloude stelling is dat mannen van oudsher jagers zijn, en vrouwen verzamelaars en verzorgers. Een man maakt het niet veel uit bij wie hij zijn zaad dumpt, een vrouw dient kieskeuriger te zijn. Een baby is immers een investering voor jaren.

Sociaal psycholoog Bram Buunk stelt in een artikel in Quest wel dat dit gedrag van mannen alleen geldt voor onenightstands. Als een man een vaste relatie aangaat, heeft hij net zoveel baat bij kieskeurigheid als de vrouw. De man is vanuit evolutionair oogpunt veelal op zoek naar een vruchtbare, trouwe vrouw. Vooral dat trouw is belangrijk. Hoe weet een man anders dat het kind van hem is? Dit is ook één van de redenen waarom mannen graag een jongere vrouw hebben: op dit gebied kan er nog veel voortgeplant worden.

Een vrouw heeft vanuit evolutionair oogpunt baat bij een gezonde man, met veel tijd en aandacht voor het gezin, en genoeg geld en eten.Maar is het niet zo dat we in eerste instantie verlangen naar een intelligente, vriendelijke, mooie, humorvolle partner? Is dat wat wij uit evolutionair oogpunt willen, niet ondergeschikt aan dit verlangen?

Lees ook:Mannen en de witte legging
Lees ook:Veel broers boven je? Grote kans dat je homo bent!
Lees ook:Curvologie: vrouwelijke rondingen zijn redders der mensheid
Lees ook:Mannen kunnen aan gezicht vrouw aflezen of ze vreemd gaat
Lees ook:Het monogame drama: passie, intimiteit, toewijding, (echtscheiding)

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>