Het eerste zwart-wit gemengde huwelijk in Nederland

MentholDe uit Amerika gevluchte Joseph Sylvester (1890-1955) trok in de jaren ’20 en ’30 langs steden en dorpen en gaf demonstraties met zijn Babajaba Menthol Tandpasta. Zo leerde hij Nederland tandenpoetsen.

Auteur Frank Krake schreef over het leven van Sylvester, die de bijnaam Menthol droeg en zichzelf trots ‘volbloedneger’ noemde.

Het vertelt het levensverhaal van een van de eerste zwarte zakenmensen in Nederland. Het schetst meteen een tijdsbeeld over emancipatie en discriminatie van mensen met een andere huidskleur. Terwijl de als dandy geklede Sylvester in de jaren ’20 overal werd gezien als een attractie en heel Hengelo uitliep voor zijn huwelijk, werd hij na de oorlog slachtoffer van discriminatie en waren er op zijn begrafenis slechts 3 mensen aanwezig.

Sylvester ontvlucht voor de Eerste Wereldoorlog de economische malaise op zijn geboorte-eiland Saint Lucia en komt in Amerika terecht. 10 jaar later vlucht hij voor het geweld van de Klu Klux Klan en komt aan in Antwerpen. Hij gaat Menthol-pastilles verkopen, maar schakelt al snel over op tandpasta, die hij uit Amerika importeert.

In België slaat dat niet aan, maar in Nederland is het een succes. Hij geeft demonstraties op markten door het hele land. Van Amsterdam tot Vlissingen, van Rotterdam tot Leeuwarden. Plaatsen waar mensen soms nog nooit een ‘neger’ hebben gezien. Zijn demonstraties zijn spraakmakende voorstellingen die veel bekijks trekken.

Hij presenteert zijn Babajaba Menthol Tandpasta als ‘het natuurgeheim van het zwarte ras’ en zichzelf als ‘dokter’ en ‘de redder van uw tanden’.

In Amsterdam ontmoet hij fotomodel Roosje Borchert uit Hengelo, een vrijgevochten dame van stand die als mannequin bekend staat als het mooiste meisje van de stad. Hij zwart, zij blank. Een schier onmogelijke combinatie in de jaren ’20 van de vorige eeuw. Maar het paar trotseert alles en iedereen en huwt. Zij gaan wonen in een provinciestad waar nog nooit eerder iemand een zwarte man heeft gezien.

12 jaar later breekt de oorlog uit. Opnieuw dreigt Joseph’s vrijheid te worden aangetast. Het echtpaar besluit te scheiden, uit pure liefde voor elkaar. En dat is maar goed ook….

‘Menthol, de man die Nederland leerde tandenpoetsen’ van Frank Krake ligt nu in de boekhandel

Lees ook:Zwarte Piet: toch maar niet……
Lees ook:Amerikaanse ambtenaar weigert gemengd huwelijk te sluiten
Lees ook:Zwarte mannen verhuren zich aan witte vrouwen
Lees ook:Single vrouwen: zoek een vent in de provincie!
Lees ook:Blanke vrouwen zoenen zwarte mannen; zwarte vrouwen zoenen witte mannen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>