81-jarige priester moet na 46 jaar zijn relatie opgeven van de RK kerk

Het celibaat is de norm binnen de Rooms Katholieke kerk voor de geestelijken.

Priesters, paters, kloosterlingen en pastoors onthouden zich van de lijfelijke lusten om zich geheel op het geestelijke te kunnen richten.

‘Ahum’, hoor ik mijzelf en u al raspen.

Nederland is altijd voorloper geweest op het gebied van de afschaffing van dat celibaat of in elk geval om het er niet zo nauw mee te nemen.

Nieuwe bisschoppen, nieuwe regels en dat heeft tot gevolg dat een 81 (!) jarige priester uit Eindhoven na 46 jaar een einde moet maken aan de relatie met zijn 85-jarige vriendin……

De 2 wonen al die tijd al samen, maar het bisdom van Den Bosch dreigt de priester uit zijn ambt te zetten wanneer hij de relatie nu niet beëindigt.

Volgens de priester heeft het te maken met een aantal kritische brochures die hij en zijn geliefde onlangs schreven, waarin gepleit wordt voor een ontkoppeling van het priesterschap en het celibaat.

Het bisdom heeft de relatie al die jaren gedoogd. Het gebeurt wel vaker dat priesters samenwonen, maar er openlijk voor uitkomen en tegen het celibaat ingaan gaat is een stap te ver, volgens het bisdom. “Het is een stevige keuze in het leven, maar die maak je als je het priesterschap aanvaardt.”

De priester heeft al laten weten te kiezen voor de liefde. “Dan maar geen priester meer”, zegt hij in het AD. Hij wil wel dat het verplichte celibaat getoetst wordt aan de regels voor de fundamentele rechten van de mens..

Lees ook:Merendeel Poolse priesters heeft minnaar of minnares
Lees ook:Britse bisschop afgetreden vanwege bloeiend seksleven
Lees ook:Priesters en paters zitten ook op seks- en datingsites
Lees ook:RK kerk vindt het OK om van ‘moederskindjes’ te scheiden
Lees ook:Maagdelijke huwelijken zijn gelukkiger

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “81-jarige priester moet na 46 jaar zijn relatie opgeven van de RK kerk

  1. Pingback: Benetton start KUS-campagne met tongende wereldleiders | Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>