Een handvol vrienden is een enorme rijkdom

Waar we, toen we jong waren, meer vrienden hadden dan op 2 handen te tellen was, slinkt dat aantal naarmate we ouder worden.

Hoewel de meeste mensen zich daar weleens onzeker over voelen, is dat helemaal niet nodig.

Geluk draait om de kwaliteit van je vriendschappen en niet om de kwantiteit.

Zo bewijst een langlopend onderzoek van Cheryl L. Carmichael van de universiteit van Brooklyn onder 200 studenten.

Aan hen werd gevraagd een dagboek bij te houden waarin ze hun sociale activiteiten noteerden over een periode van 2 weken.

Dat deden ze 2x, namelijk 1x toen ze 20 waren, en 1x toen ze al 30 waren. Daarbij moesten ze letten op hoe vaak ze met mensen in contact kwamen, als ook het niveau van intimiteit.

Op hun 50ste werden de studenten van toen opnieuw opgeroepen en ondergingen ze tests om het gehalte van hun eenzaamheid, depressies en algemeen geluk te meten.

Geluk wordt door 2 factoren bepaald die te maken hebben met vriendschap: het aantal vrienden rond de leeftijd van 20 jaar en de kwaliteit van de vriend(in)schappen rond 30-jarige leeftijd.

Dit heeft te maken met de levensfase waarin iemand zich rond de 30 bevindt: gezin, kinderen en carrière maken dat er niet veel tijd over is om vriendschappen te onderhouden en dus doet de kwaliteit van die paar er meer toe.

Bovendien heeft iemand van 30 een beter idee van wie hij/zij is, waardoor men niet meer zonodig veel vrienden hoeft te ‘proberen’ en men gelukkiger is met die kleine kring van intimi.

Lees ook:Macho mannen hebben lousy sperma
Lees ook:Een handvol vrienden trekken we en elke verkering kost ons er 2
Lees ook:On-line worden mensen sneller vrienden
Lees ook:Hoeveel vrienden trekken we?
Lees ook:Kunnen mannen en vrouwen ook ‘gewoon vrienden zijn? VII

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>