Mannenzweet verbroedert

Steeds vaker horen we van het begrip ‘bromances’.

Het zijn mannenvriendschappen die voor de desbetreffende heren vaak meer trouw en meer eerlijkheid inhouden dat de relatie die zij met hun vrouwen onderhouden.

Een belangrijke factor bij deze mannenverbroedering is hun zweet.…..

Wetenschappers van de universiteit van Turku in Finland kwamen tot de conclusie dat wanneer mannen zich in het zweet werken dat dit de teamspirit bevordert.

Het stofje androstadienone, waar vrouwen dus ook heel opgewonden van kunnen worden, houdt verband met de productie van testosteron en bepaalt mee hoe dominant een man kan zijn binnen een groep.

Tijdens het onderzoek werd de werking van het feromoon androstadienone getest op een groep van 40 gamers, allemaal rond de 26 jaar oud. De helft moest vooraf diep snuiven in een pot met een mengsel van feromonen en droge gist. Degenen die deze stof inademden bleken veel gemakkelijker samen te werken om een beter resultaat te verkrijgen. Juist de mannen met het hoogste testosteronpeil, dus de dominantsten, gingen het sterkst samenwerken.

Dit is een plausibele verklaring voor de samenhang in sportteams bij mannen, maar ook voor oorlogsvoering en en het bouwen aan beschaafde samenlevingen.

Alle leiders hebben er baat bij om samen te werken met mannen uit alle lagen van de bevolking, om zo een krachtig team te zijn.

“Het geeft mensen een drive om samen te werken met anderen die een hogere status hebben en heeft directe en indirecte voordelen, terwijl de kosten van een eventueel conflict dalen”, lichten de wetenschappers toe.

Mannen met een laag testosterongehalte bleken vooral samen te werken uit egocentrische overwegingen en niet zozeer voor het welzijn van de hele groep.

Lees ook:Mmmm. Mannenzweet is lekker!
Lees ook:Vrouwen worden heet van vers mannenzweet
Lees ook:Vrouwen worden geil van macho-zweet
Lees ook:Mannen werken anders samen dan vrouwen
Lees ook:Vrouwen ruiken of er seks in de lucht zit

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>