Harten van geliefden gaan bij (in)spanningen synchroon lopen

Het is allemaal een kwestie van ‘heartbeat’. Zo willen veel liedjes ons laten geloven, maar wat spreekwoordelijk beweerd wordt, blijkt in het echt ook vaak waar te zijn.

Je hart kan echt breken van liefdesverdriet en bij mensen die een innige relatie hebben ‘versmelten’ als het ware hun harten.

Die gaan synchroon tikken en dat blijkt zeker het geval in tijden van stress………..

Dat meldt National Geographic News op basis van onderzoek aan de Universiteit van Aarhus in Denemarken, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’.

Dat geldt overigens niet alleen voor partners. We ervaren het als we zeggen dat we met anderen ‘op dezelfde golflengte zitten’. Als mensen zich in een gevaarlijke situatie bevinden en familieleden of goede vrienden toekijken, verandert de hartslag van toeschouwers en de deelnemers op hetzelfde moment. Het hart klopt daarna niet identiek, maar het patroon van de hartslag wordt wel gelijk.

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen bij een jaarlijks ritueel in het Spaanse dorpje San Pedro Manrique, waarbij mensen over hete kolen lopen. (zie illustratie) Zowel de hartslagen van toeschouwers als de deelnemers werden in kaart gebracht. Uit het onderzoek bleek dat de hartslag van toeschouwers en ‘vuurlopers’ hetzelfde patroon vertoonden als ze elkaar goed kenden. Wanneer er geen emotionele band bestond tussen mensen in het publiek en deelnemers, trad dit effect niet op.

Volgens de wetenschappers suggereert het dat een sociale band zich manifesteert in de hartslag. Sommigen van hen zien overeenkomsten met synchroon lopende ritmes in het dierenrijk. Zo geven vuurvliegjes vrijwel gelijktijdig lichtflitsen af in groepen en klapwieken vogels op hetzelfde tempo met hun vleugels als ze in formatie vliegen.

“Wij denken graag dat we een geval apart zijn in het dierenrijk”, verklaart onafhankelijk onderzoeker Michael Richardson van de Universiteit van Cincinnati. “Maar deze studie toont aan dat dit waarschijnlijk niet het geval is.”

En met de niet te evenaren beat van Motown en een gelikte show klinkt ‘Two hearts beat as one’ dan zo……

Lees ook:Harten van verliefde mensen gaan synchroon lopen
Lees ook:Een gebroken hart gaat langzamer tikken
Lees ook:Super dieet: verschrikkelijk verliefd worden
Lees ook:Een gebroken hart is als brandende koffie op je huid
Lees ook:Dood van een geliefde kan hartaanval veroorzaken

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Harten van geliefden gaan bij (in)spanningen synchroon lopen

  1. Pingback: Hartslag van verliefde mensen gaat synchroon lopen | Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>