Echte vrienden (1)

Sociale netwerken, zoals Hyves en Myspace, leveren geen echte vriendschappen op, aldus een artikel in psychologie magazine.

Onderzoekers van de Sheffield Hallam University vroegen meer dan 200 mensen naar hun netwerkgedrag. Hoeveel online vrienden hebben ze, met hoeveel daarvan zijn ze goede vrienden en met hoeveel hebben ze ook persoonlijk contact gehad.

Het blijk dat, ook al heeft iemand 1000 vrienden in zijn bestand, hij er slechts vijf tot zijn echte vrienden rekent.

Want wat is een vriend eigenlijk? Wanneer noem je iemand een vriend? Is iemand al een vriend als je hem toevoegt aan je sociale netwerk en zo nu en dan eens mailt? Er zijn mensen die dat wel vinden, getuige de uitspraken die ik wel eens hoor in de trant van: ik geef een feestje en ik heb dertig vrienden uitgenodigd. Ik vraag me dan af hoe zo iemand aan dertig vrienden komt en waar ie de tijd vandaan haalt om contact te onderhouden.

Maar toch, het onderzoek wijst uit dat als je doorvraagt over contacten en ‘vrienden’, wel degelijk onderscheid wordt gemaakt. Een vriend is iemand die je redelijk vaak persoonlijk spreekt. Mensen willen weten in hoeverre iemand tijd en aandacht in je wil investeren. Is iemand te vertrouwen en kun je op iemand bouwen? Voel je je prettig bij iemand en kun je gewoon jezelf zijn?

En dan heb je de term ‘goede kennis’ nog. Dat is iemand die je vaker tegenkomt, maar nooit echt iets mee afspreekt. Als je elkaar treft is het even een praatje maken, informatie uitwisselen en als er een speciale gelegeheid is, mocht je nog wel eens uitgenodigd worden. Maar eigenlijk mis je net die klik om van goede kennis naar vriend te gaan. Niks mis mee verder.

Er zijn zat mensen die er prat op gaan dat ze in hun Hyves bestand of ander sociaal netwerk honderden vrienden hebben zitten. Aangenomen dat er vijf daarvan echte vrienden zijn, en misschien tien daarvan goede kennissen of familie, wat is de rest dan?

Lees ook:Met een echte vriend deel je lief, leed en lottowinst
Lees ook:Echte vrienden (2)
Lees ook:Op 21-jarige leeftijd hebben we de meeste vrienden
Lees ook:Vriend(in)schappen zijn minstens zo belangrijk als een partner in je leven
Lees ook:Wie vliegt er het eerst uit als Facebook-’vriend’?

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>