Nee hoor, het is een platonische relatie!

Wat is de definitie van een platonische relatie?

Volgens Wikipedia is het “…een liefdesrelatie waar geen seksueel handelen of begeren aan te pas komt: een innige vriendschap, een liefde zonder lichamelijke wensen.”

Hebben we dan niets te vrezen als onze partner over zijn vrouwelijke collega, met wie hij regelmatig naar de sauna gaat, roept: Vrouw, het is alleen maar platonisch!

Zeggen we dan: Oh, dan is het goed, je hebt een innige vriendschap met haar, een liefdesrelatie zonder seksueel verlangen, je hebt mijn zegen hoor. Nee natuurlijk niet! Want is die innige vriendschap niet net zo dreigend voor je relatie? En begeerte kan groeien, toch?

Platonische relaties zijn dus alleen te bestempelen op vriendschappen tussen man en vrouw. Een vriendschap tussen twee vrouwen of twee mannen is geen liefdesrelatie. Een vriendschap tussen een man en vrouw kan in onze ogen eigenlijk niet. Er komt altijd lust, begeerte of verlangen bij kijken. Tenminste, dat ligt in de lijn der verwachtingen. Dus moeten we opgelucht zijn als onze partner zegt dat het alleen maar platonisch is.

Allemaal onzin natuurlijk. Waarom zouden we als manzijnde geen vrouwenvriendin kunnen hebben, ook al heb je een relatie? En andersom geldt dat natuurlijk ook. Gewoon kwestie van vertrouwen.

Maar lees nog eens de ware betekenis van platonische liefde, zoals de filosoof Plato het bedoelde. Dan zul je die term in bijzijn van je geliefde niet zo snel meer gebruiken.

Lees ook:Kunnen een vrouw en een man ook gewoon vrienden zijn? III
Lees ook:Alleen maar een platonische relatie of (emotioneel) overspel?
Lees ook:Kunnen een man en een vrouw ook gewoon vrienden zijn? IV
Lees ook:Vrienden met je ex?
Lees ook:De liberale man anno nu is bromosueel

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Nee hoor, het is een platonische relatie!

  1. Pingback: Platonisch daten | Relatie

  2. Pingback: 20 jaar platonische vrienden en ineens slaat de vlam in de pan | Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>