Verliefdheid duurt gemiddeld 18 tot 24 maanden, gebruik liever je hoofd

Slechts 37% van de mensen die nu een gelukkige relatie hebben, was in het begin verliefd op hun partner. En dat is maar beter ook.

“Verliefdheid is een dwangneurose. We behandelen de liefde als een zaak van het hart, maar het zou beter zijn je hoofd er bij te houden…”

Aldus bepleit seksuologe Ilse Reynders in De Morgen. Zij gaat met haar relatiebureau Altera tegen de overgeromantiseerde gedachten van deze tijd in.

Voor de roze bril der verliefdheid, die ons blind maakt voor de tekortkomingen van de ander, heeft Reynders ook een verklaring. Ze noemt het een oogziekte. “Je ziet niet wat er is, maar wat je zou willen dat er was. Met verliefdheid is op zich niks mis, maar je neemt met vlinders in je buik niet de slimste beslissingen. Terwijl de vraag met wie je je leven gaat delen wel een behoorlijk belangrijk besluit is.”

Het verklaart de seriële monogamie die de liefdespraktijk vandaag de dag is. “De Italiaanse wetenschapper Marazitti heeft een onderzoek gedaan naar verliefdheid. Het serotine-gehalte in de hersenen van smoorverliefde mensen vertoont sterke gelijkenis met dat van mensen met een dwangneurose.”

Jawel, we wisten reeds dat verliefdheid een tijdelijke staat van niet toerekeningsvatbaarheid is, maar dit zet ons wel heel hard met de warme voeten op het koude zeil. Maar het is wel de verklaring waarom het bij de meeste mensen over gaat en relaties alleen beklijven als er iets anders voor in de plaats komt. Verliefdheden duren gemiddeld 1anderhalf tot 2 jaar, weet Reynders. “Daarna normaliseert het serotinegehalte in je hersenen weer, vallen je oogkleppen af en ga je realistischer naar de partner kijken.”

En iedereen kent het verschijnsel wel van de karaktereigenschappen die je in het begin leuk en spannend vond en die op een dag zowaar irritant zijn.

Liefde zou wat minder ‘a matter of the heart’ en wat meer ‘a matter of the head’ moeten zijn. Mocht Ilse Reynders in navolging van Raymond Carver ooit een boek schrijven met als titel ‘What We Talk About When We Talk About Love’, dan zou het niet gaan over dineetjes bij kaarslicht en passionele seks voor de open haard, maar over de gemeenschappijke onderneming genaamd ‘het leven’.” Zij en haar team van Altero pleiten dan ook niet voor speed-daten, maar voor slow-daten. Een verfrissende kijk.

Lees ook:Trouw nooit als je nog verliefd bent
Lees ook:Dronken van verliefdheid? Dat klopt!
Lees ook:Hersenonderzoek bewijst: bij sommigen gaat verliefdheid nooit over
Lees ook:Wat je niet DIRECT moet vragen bij Tinderen
Lees ook:Maakt liefde blind? Neuh, maar verliefdheid wél!

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>