Dames: downdaten is ok, mits het maar 1 treetje is

Steeds meer vrouwen zijn hoger opgeleid, mannen juist minder. Bijna 43% van de Nederlandse vrouwen onder de 30, heeft een hbo- of wo-opleiding. Bij hun mannelijke leeftijdgenoten is dat 38%.

Voor oudere generaties was dat beeld totaal omgekeerd. Toen trouwden hoger opgeleide mannen met vrouwen die geen of een lagere scholing hadden. De situatie lijkt nu omgekeerd, howel veel vrouwen eigenlijk geen zin hebben in het zogenaamde ‘downdaten’.………

Het gat wordt groter, overal ter wereld. En dat is een probleem, constateert Jon Birger, auteur van ‘Date-onomics’. Althans, op liefdesgebied. We zoeken nu eenmaal graag een partner van hetzelfde niveau, maar de vijver blijkt te klein voor vrouwen van nu. En die paar vrijgezelle mannelijke bollebozen hebben zo veel keuze dat ze erop los scharrelen en zich pas op latere leeftijd settelen, constateert de auteur.

Birger verwacht dat ‘de markt’ gestaag zal veranderen. Een hoogopgeleide vrouw zal vaker kiezen voor de lager opgeleide, werkende man.

Jan Latten, hoofddemograaf van het CBS, is voorzichtig. Zodra er 2 trappen worden overgeslagen in opleidingsniveau, verkeren de meeste tortelduifjes in de gevarenzone, stelt hij in het Algemeen Dagblad. “Vaak komen stelletjes er pas achter dat ze niet goed bij elkaar passen wanneer de verliefdheid wegebt. Dan blijken ze geen goed gesprek te kunnen hebben. Een juriste met een monteur, bijvoorbeeld, komt bijna niet voor. Stel dat ze thuiskomt met een lastige zaak? Dan zal hij niet zeggen: misschien kun je die ene paragraaf nog even opzoeken.”

Samengevat: extremen gaan niet samen. Dat zijn verschillende werelden, zegt Latten. “Je kunt alles wel overgieten met een romantisch sausje, maar je hebt iets gemeenschappelijks nodig. Een juriste met een werkloze musicus kan bijvoorbeeld wel, om hij een hbo-opleiding heeft en ze waarschijnlijk de interesse in muziek delen.”

Ook de kans op een echtscheiding is groter wanneer partners te veel verschillen in opleidingsniveau, onderzocht het CBS.

De demograaf adviseert om slechts 1 treetje lager te gaan. “Een academicus met een hbo’er combineert prima. Of wacht op een tweedehandsje: een gescheiden hoog opgeleide man.” Maar die laatste optie is ook niet alles. Die kiezen vaak weer voor een jonge blom, weet hij.

Volgens Renzo Verwer, auteur van De Liefdesmarkt, moeten vrouwen juist wel meer downdaten. Ze lijden aan zelfoverschatting, vindt hij. “Vrouwen, wees realistisch. Hoe ongelooflijk slim bent je nu zelf? Zet je alleen een turfje bij iemand die hbo heeft? Ik vraag me dan af: wie is er nu dom?”

Lees ook:Hoogopgeleide vrouwen en laagopgeleide mannen het vaakst kinderloos
Lees ook:Hallo heren: trouw een doctoranda! (Dames: trouw vooral geld!)
Lees ook:In Utrecht is het voor vrouwen knokken voor een kerel
Lees ook:Opleidingsniveau vader is doorslaggevend voor succes van zijn kinderen
Lees ook:9 van de 10 ‘doet het’ voor het huwelijk

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>