Onstabiel gezin en schokkende gebeurtenissen vaak oorzaken tienerzwangerschap

TienerzwangerschapEen onstabiel gezinsklimaat en schokkende gebeurtenissen in de jeugd spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van tienerzwangerschappen.

Een gebrek aan veiligheid thuis en/of psychische problemen hebben invloed op de eigenwaarde en de seksuele weerbaarheid van de meiden. Daarbij zijn er vaak problemen met anticonceptiegebruik.

Dat blijkt uit onderzoek van Rutgers, gefinancierd door het ministerie van VWS, naar de levensverhalen van 46 meiden die voor hun 20ste zwanger werden.

Veel van de tienermoeders in hadden te maken met emotionele verwaarlozing, huiselijk geweld, scheidingen of uithuisplaatsing. Daarnaast blijkt het gehele functioneren van het meisje een belangrijke factor: weinig zelfvertrouwen/laag zelfbeeld, sociaal isolement, psychische problemen als gevolg van het meemaken van schokkende gebeurtenissen (zoals pesten, vechtscheiding, overlijden ouder) en een vroege seksuele start.

De mate van beschadiging die sommige meiden oplopen in hun jeugd grijpt diep in op hun gevoel van eigenwaarde en hun weerbaarheid. Hun beschadigde hechting en het gevoel er niet toe te doen, werken door op hun (seksuele) weerbaarheid naar jongens. De kwetsbaarheid en emotionele afhankelijkheid van de meiden in hun relatie met jongens is een andere cruciale factor in het ontstaan van zwangerschap. Soms was er ook sprake van emotionele en fysieke mishandeling en seksuele dwang.

Het rapport maakt tevens zichtbaar dat er veel problemen spelen rond anticonceptie. Er zijn meiden die de pil niet consequent slikten en ook niet goed wisten hoe belangrijk dit was. Bij anderen werkte de pil niet door het slikken van antibiotica of een combinatie van veel drank en overgeven.

Alternatieven voor de pil worden nog erg weinig aangereikt aan deze meiden. Bijna niemand heeft advies gekregen over welke soort anticonceptie het meest geschikt is. Ook na een abortus of bevalling krijgen meiden hier weinig begeleiding in.

Uit de interviews blijkt ook welke belemmeringen en gebrek aan ondersteuning de meiden hebben ervaren bij de verwerking van een abortus of het inrichten van hun leven als jonge moeder. Ook hier zou veel meer aandacht voor moeten zijn.

Lees ook:Fijne collega’s maken gelukkiger dan promotie en opslag
Lees ook:De dingen die we liever geheim houden
Lees ook:Goede zorg voor kinderen die seksueel misbruikt zijn
Lees ook:Er wordt veel onzin uitgekraamd over miskramen
Lees ook:‘Mannen worden homo, omdat vrouwen onaantrekkelijk zijn door de pil’

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>