Mannen naar het café als hun vrouw bevalt of een taak geven

Veel vrouwen hebben er niets aan als hun man bij de bevalling is; ze ervaren juist meer pijn.

Moet de aanstaande vader voortaan wachten op de gang?

Hemel en aarde willen mannen bewegen om hun vrouw te ondersteunen bij de bevalling, maar het beste wat ze kunnen doen is misschien wel gewoon buiten blijven.

De man bezorgt de moeder vaak stress en gêne. Ze blokkeert en verspilt dan essentiële energie die ze juist nodig heeft voor een bevalling.

Dat blijkt uit recent gepubliceerd onderzoek van neurowetenschapper Katerina Fotopoulou van het University College in Londen.

Het effect valt hormonaal te verklaren: wanneer een moeder meer spanning voelt, produceert ze extra adrenaline, het hormoon dat ons laat reageren op gevaar. Dat belemmert de productie van oxytocine, een hormoon dat vitaal is voor de geboorte. Het brengt de weeën op gang.

Voor haar onderzoek rustte de neurowetenschapper tientallen hoogzwangere vrouwen uit met een toestelletje op hun vingers, om de pijn te meten tijdens de bevalling. De vrouwen gaven hun eigen pijn ook een rapportcijfer, zowel met als zonder partner aan het bed.

Geen enkele vrouw voelde minder pijn wanneer de vader z’n best deed om haar te ondersteunen. Integendeel: bij veel vrouwen gingen de pijnimpulsen iets omhoog.

Uit de antwoorden op vragen over hun relatie blijkt dat het voor de pijnbeleving bij hechte, intieme koppels niet veel uitmaakt of de man de bevalling bijwoont. Wanneer er in de relatie een gebrek aan intimiteit speelt, liggen de zaken helemaal anders.

“Onze studie suggereert dat vooral vrouwen die niet zo close zijn met hun partner, meer pijn lijden,” aldus de onderzoekster.

Ervaren verloskundigen in Nederland vertelde ondergetekende eens dat mannen wel bij de bevalling kunnen zijn, maar wel een taak toegewezen moeten krijgen. Zeker onder spanning geeft een man graag praktische hulp.

Een eerder studie van de Amerikaanse arts Robert Bradley uit 1962 suggereerde dat de aanwezigheid van een man tijdens de bevalling de vrouwen hielp om zich te ontspannen, wat een positief effect had op de pijnervaring.

Onderzoek van de Franse gynaecoloog Michel Odent uit 2009, sprak dat helemaal tegen. Dat beschuldigde mannen ervan dat hun aanwezigheid tijdens bevallingen de oorzaak was van het stijgend aantal keizersnedes.

Volgens Katerina Fotopoulou, die het meest recente onderzoek leidde, toont haar studie vooral aan dat er geen eenduidig antwoord is en dat het van persoon tot persoon afhangt.

Lees ook:Chinezen krijgen weeën toegediend alvorens hun vrouw gaat baren
Lees ook:Mannen trekken bevallingspijn niet
Lees ook:Mannen hebben een hogere pijngrens dan vrouwen
Lees ook:Mannen moeten bij het kraambed wegblijven, als je nog een seksleven wilt
Lees ook:Een zwangere vrouw is vaak de weg kwijt

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>