Als maagd een kind baren: een kerstverhaal? Binnenkort kan het echt!

Christenen vieren in deze donkere dagen van december de komst van hun ster: Jezus van Nazareth.

Het verhaal wil dat hij ‘geboren werd uit een maagd’, dat God zijn vader was en dat daar in de kerken een hoop narigheid en geruzie over is geweest.

Terug naar 2014: alle voortplantingstechnieken hebben zich zodanig ontwikkeld dat een vrouw werkelijk in maagdelijke toestand een kind kan krijgen.

En nog even heren: dan zijn jullie ook niet meer nodig………

Wetenschappelijk onderzoek levert steeds meer fascinerende, en soms ook verontrustende inzichten. Biologe Aarathi Prasad schreef er ‘Like a virgin’, in het Nederlands vertaald: tot ‘De Maagdelijke Moeder’.

Hoewel er nog heel wat hobbels te nemen zijn, is Prasad ervan overtuigd dat de conceptie in de toekomst heel anders en gemakkelijker gaat verlopen. Ze beroept zich daarbij op alle wetenschappelijke ontdekkingen die de laatste tijd zijn gedaan en die ons een beter inzicht geven in hoe de conceptie werkt en hoe we een aantal van die hobbels weg kunnen nemen.

Ze denkt aan de eerste IVF-baby in 1978, maar ook aan de experimenten die nu worden uitgevoerd in een poging uit stamcellen zaadcellen of eicellen te genereren. Als dat lukt, speelt de biologische klok geen rol meer: zelfs als de eicellen op zijn, kan een vrouw nog kinderen krijgen, doordat stamcellen uitgroeien tot eicellen.

Wellicht hoeft de vrouw zich in de toekomst zelfs geen zorgen meer te maken over haar zwangerschapsverlof of de bevalling. De wetenschap werkt immers ook aan een kunstbaarmoeder waarin een embryo zich verder kan ontwikkelen. In de toekomst kunnen we dan ook wel eens te maken krijgen met een vrouw die alleen stamcellen en een kunstmatig Y-chromosoom nodig heeft om eitjes en zaad te produceren.

“Ze kan met 2 van haar eigen eitjes een kind creëren, waarbij 1 van de eitjes wordt omgezet in een pseudozaadcel waarmee ze zichzelf bevrucht,” schrijft Prasad.

Als er vervolgens een kunstbaarmoeder beschikbaar zou zijn, zou ze zelfs kunnen afzien van de zwangerschap, waardoor een arts de ideale omstandigheden kan instellen voor de ontwikkeling van de foetus. Ze zou zelfs kunnen doorwerken totdat de baby is geboren, net zoals veel mannen doen. Dat zou een geweldige biologische en sociaal gelijkmakende factor zijn, een waarlijk nieuwe blik op seksuele voortplanting. “De vraag is niet of dit ooit zal geen gebeuren, maar wanneer”, aldus de biologe.

En dan is de maagdelijke moeder een feit. De optelsom man + vrouw = baby zal niet langer de enige optie zijn. Vanzelfsprekend zou zo’n toekomst er heel anders uit gaan zien. De gezinsstructuren die we van oudsher kennen, zullen een enorme metamorfose ondergaan en daarmee verandert ook de maatschappij, die zich geworteld weet in de gezinsstructuur zoals we die nu kennen.

Lees ook:Vrouw verkoopt haar eicellen voor €900 ‘t stuk
Lees ook:Sperma van onvruchtbare mannen krijgt hulp van muizen
Lees ook:Mensen-mannen zijn bijna overbodig
Lees ook:Vrouw krijgt tweeling van twee verschillende vaders
Lees ook:Tegen haar 30e is het ‘eierrekje’ van een vrouw al bijna leeg

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>