Verborgen camera: draagmoederschap is levendige handel in Nederland

Geld vragen voor het dragen van een baby voor een ander is in Nederland verboden.

Maar in het tv-programma ‘Dit is de Dag Onderzoek’ is te zien dat via internet vrouwen zich voor grof geld aanbieden als ‘broedmachine’.

Een verslaggever van het EO-programma deed net alsof hij op zoek was naar een draagmoeder voor zijn kind. Eentje bood aan dit voor €25.000 te doen, graag in contanten te betalen.

De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie maakt zich zorgen om het commerciële draagmoederschap.

“Dit is één van de zaken waarvan wij met zijn allen in Nederland hebben afgesproken dat wij dat ongewenst en bij wet verboden vinden, en dus vind ik ook dat daar actie op ondernomen moet worden”, zegt de woordvoerder.

De vereniging pleit voor de opsporing en vervolging van mensen die zich aanbieden voor deze zaken.

In 2011 deed het Utrecht Centre for European Research into Family Law (UCERF) op verzoek van het Ministerie van Veiligheid en Justitie onderzoek naar het fenomeen.

Eén van de conclusies was toen dat de omvang van het probleem niet met zekerheid kan worden vastgesteld. Er komen veel verschillende instanties mee in aanraking en het vermoeden bestaat dat niet alle gevallen van draagmoederschap aan het licht komen.

In hetzelfde jaar bleek uit onderzoek van Nieuwsuur dat er tientallen kinderen in Nederland wonen die zijn geboren bij een buitenlandse commerciële draagmoeder.

In onder meer bepaalde Staten van de VS, India en Oekraïne is het namelijk wel toegestaan.

Lees ook:Gynaecologen vrezen de IKEA-baby
Lees ook:Het IKEA-kind: ‘Papa, mama, meemama en biologische mama’
Lees ook:Echtpaar ‘bestelt’ tweeling, maar laat Thaise draagmoeder met Down-baby zitten
Lees ook:Er is een gaybyboom gaande in Tel Aviv
Lees ook:Tara is verslaafd aan zwanger zijn

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Verborgen camera: draagmoederschap is levendige handel in Nederland

 1. Paul Keetman

  In werkelijkheid gaat het tegenwoordig om wensouders waarbij zwangerschap niet mogelijk is bijvoorbeeld bij nierziekten. Hun embryo wordt gedragen door een draagster die dus geen familie van de baby is. De wensouders zijn de biologische ouders van de kinderen.

  Opnieuw worden in de media het fenomeen draagmoederschap en kinderhandel door elkaar gehaald. Dit schept een kwetsend beeld van wensouders, draagsters en kinderen die zijn geboren met hulp van een draagster. Met als dieptepunt de uitzending van de Evangelische Omroep waarin opzettelijk feiten worden verdraaid. Stichting Wensouders is al jaren actief in het stimuleren van een maatschappelijke discussie over het dragen van een kind voor wensouders. We praten met Tweede Kamerleden, beleidsambtenaren, media en maatschappelijke organisaties over de diverse aspecten van nieuwe vruchtbaarheidsbehandelingen. We zijn op internet eenvoudig te vinden op http://www.stichtingwensouders.nl. Maar in plaats daarvan zetten de EO-medewerkers een schimmige oproep op internet en zijn dan verbaasd dat er schimmige antwoorden komen. Met als dieptepunt van de reportage een verhaal over twee pedoseksuelen die een kind kopen in Rusland wat op geen enkele wijze te maken heeft met draagmoederschap maar met kinderhandel.

  Het is juist doordat er in Nederland geen goede mogelijkheden zijn voor afspraken voor dragen van kinderen voor wensouders dat er een grijs gebied kan ontstaan. De dagelijkse praktijk in de Verenigde Staten en Canada laat zien dat de overheid goede kaders kan scheppen waarbinnen draagsters een kind kunnen dragen met heldere regels voor wensouders, draagster en bovenal het kind. Tienduizenden kinderen zijn op deze manier geboren en wonen bij hun biologische ouders.
  Staatsecretaris Teeven heeft een beleidsvoornemen geformuleerd waarin hij meer ruimte wil maken voor wensouders die een kind willen krijgen met hulp van een draagster. Stichting Wensouders sluit zich aan bij deze visie dat een goed beleid en de daarbij aansluitende voorlichting moet uitgaan van hoogtechnologische vruchtbaarheidsbehandelingen, waarbij ten minste één van de wensouders genetisch verwant is aan het kind. Er zou geen genetische band tussen draagster en baby moeten zijn. Dus de wensouders zijn ook genetische ouders van het kind.
  Dat er een werkelijkheid is waarin kinderen voor wensouders door een draagster kunnen worden gedragen kan voor sommigen een probleem zijn. Maar het is ook een dagelijks feit voor duizenden wensouders en kinderen. En honderden in Nederland. De wet moet aangepast worden aan de werkelijkheid waarin ouders en draagster gezamenlijk hun afspraken willen regelen. We hopen dat de professionals de waarde van het beleidsvoornemen van Teeven inzien. Anders zullen misstanden blijven voorkomen en veel wensouders onnodig uitwijken naar het buitenland.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>