Over mannen die zwangerschapsverlof nodig hebben

Weleens gehoord van het syndroom van Couvade? Het gaat om mannen die wanneer hun vrouw in verwachting is een soort van schijnzwangerschap krijgen.

Ze kunnen bijvoorbeeld klagen over rugpijn, indigestie, veranderingen in eetlust (eetbuien kunnen soms tot gewichtstoename leiden) en aan het einde van de zwangerschap zelf weeën…….

Er zijn zowel pre- als postpartale couvadeverschijnselen bekend. Uit onderzoek bleek reeds eerder dat mannen een hormoonverandering ondergaan als ze net vader geworden zijn.

Psychologisch wordt de oorzaak voor het syndroom van Couvade gezocht in solidariteit met de partner, ambivalente gevoelens voor het vaderschap of jaloezie. Door anderen worden de couvade en de daaraan verbonden rituelen beschouwd als een effectieve manier waarop vaders meer gelijkwaardig bij hun kind worden betrokken.

De jaloeziehypothese is moeilijker verenigbaar met het feit dat ook veranderingen in de hormoonspiegels van de vader zijn aangetoond. Mogelijk worden deze veranderingen veroorzaakt door feromonen.

De 29-jarige Harry Ashby uit Birmingham heeft zo’n last van ochtendmisselijkheid en andere kwalen, dat hij er verlof voor heeft gekregen van zijn werkgever.

Ashby’s verloofde Charlotte Allsopp (19) is zwanger van hun eerste kind. Terwijl haar buik groeide, kreeg Ashby last van ochtendmisselijkheid en eetbuien. Ook kwam hij 8 kilo aan en merkte hij dat zijn ‘borsten’ groeiden.

Allsopp heeft laten weten dat ze blij is dat haar verloofde hetzelfde doormaakt als zij, al wordt ze er ook moe van hem te moeten verzorgen.

Lees ook:Vrouw en haar echtgenoot zijn allebei zwanger
Lees ook:Oude zak levert slecht sperma
Lees ook:Is het erg als ‘het mongooltje’ uitsterft?
Lees ook:Niet alleen verse moeders, maar ook verse vaders hebben minder sexdrive
Lees ook:86-jarige Playboy-baas Hugh Hefner wil nog een kindje met zijn piepjonge bruid

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>