Gerommel met potjes zaad en gejokkebrok bij spermabanken

Spermabanken hebben in het verleden grove fouten gemaakt bij anonieme donaties.

Zo hebben veel donorkinderen valse persoonsgegevens over hun biologische vader gekregen en is moeders valselijk beloofd dat ze meerdere kinderen van dezelfde donor kregen.

En mannen jarenlang sperma doneren en hiermee vele nakomelingen verwekken……….

Dat vertelde Hans van Hooff van Fiom vanavond in de uitzending van EenVandaag.

“De vrouwen zijn niet verkeerd voorgelicht, ze zijn besodemieterd.”

De misstanden komen nu aan het licht door de DNA-databank van Fiom, een organisatie voor afstammingsvraagstukken. Daar kunnen anonieme donoren en donorkinderen na het doen van een DNA-test elkaar opsporen.

Nu is onomstotelijk vast komen te staan dat er veel gerommeld is en slordig is omgesprongen met sperma en persoonsgegevens van donoren.

Hans van Hooff onderzoekt momenteel 110 ‘broers en zussen’. Zij willen weten of ze daadwerkelijk zijn verwekt met het zaad van dezelfde man. In 24 van de 34 gevallen blijken ze niet  van dezelfde donorvader, zoals hen wel altijd is voorgehouden.

De fouten vonden plaats voor de wet in 2004 een einde maakte aan anoniem donorschap. Nu moeten de gegevens van de donor zijn opgeslagen zodat het kind zijn afkomst kan achterhalen.

Aan het woord komen donorkind Henrik en zijn moeder. Ze ontvingen een paspoort met valse donorgegevens van de spermabank. Henrik spoorde later via de DNA-databank wel zijn echte donorvader op. Deze man, die aan een vorm van autisme lijdt, heeft 17 jaar lang gedoneerd en daarbij naar eigen zeggen wel 200 kinderen verwekt.

Dat deed hij o.a. bij Medisch Centrum Bijdorp in Barendrecht. Deze kliniek sloot de in 2008 dichtging, maar waarvan het sperma nog altijd in 14 ziekenhuizen en klinieken wordt gebruikt.

Lees ook:Steeds meer kinderen van spermadonoren op zoek naar familie
Lees ook:Anonieme spermadonoren & kinderen vinden elkaar op TV
Lees ook:Spermadonoren en kinderen zoeken hun ‘match’
Lees ook:Vondelingen van toen die hun ouders vinden
Lees ook:500 kiddo’s: zaaddonor blijkt zwart en autistisch i.p.v. blank en universitair

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>