Tegen haar 30e is het ‘eierrekje’ van een vrouw al bijna leeg

Het lijkt steeds moeilijker te worden voor vrouwen om na hun 30e ‘spontaan’ zwanger te raken.

Er wordt ook steeds vaker IVF toegepast, omdat vrouwen aan deze kant van de wereld almaar later starten met moederschap.

Pas nu wordt bekend dat het ‘eierrekje’ van een vrouw rond haar 30ste inderdaad ook al voor bijna 90% leeg is…………..

Hoewel vrouwen van in de 30, 40 en soms zelfs 50 nog steeds een eisprong hebben, is het reservoir van potentiële eitjes waaruit zij kunnen putten, geslonken tot bijna niets. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Edinburgh.

Omdat het lichaam de beste eitjes het eerst kiest, is er grote kans dat de kwaliteit zal afnemen naarmate een vrouw ouder wordt. Daardoor wordt bevruchting steeds moeilijker en stijgen de risico’s.

Volgens het onderzoek worden meisjes geboren met gemiddeld 300.000 potentiële eicellen. Maar deze voorraad slinkt in een veel sneller tempo dan aanvankelijk gedacht. Op haar 30ste heeft een vrouw nog maar 12% van de voorraad over; met 40 jaar rest nog 3%.

Uit nieuwe cijfers blijkt dat de mogelijkheid om kinderen te krijgen gestaag, maar aanzienlijk begint af te takelen vanaf je 32ste. Het tempo versnelt vervolgens sterk van zodra je de 37 bereikt hebt.

Het Amerikaanse College van Verloskundigen en Gynaecologen onderstreept vandaag in The Huffington Post dat deze cijfers niet worden vrijgegeven om vrouwen onder druk te zetten of om paniek te zaaien. “Het is geen kwestie van ‘je moet zwanger zijn voordat je 32 bent, maar het is wel onze verantwoordelijkheid om vrouwen te informeren zodat ze een kader hebben om na te denken over deze belangrijke beslissingen.”

Al een paar jaar geleden trokken ook de Nederlandse gynaecologen aan de leeftijdsbel. Zij introduceerden de slogan: ‘Een slimme meid krijgt haar kind op tijd!’

Lees ook:Vrouw krijgt tweeling van twee verschillende vaders
Lees ook:Spermabank selecteert studenten
Lees ook:Wat weten Nederlandse mannen over ongesteld zijn?
Lees ook:Man vraagt: wat moet ik doen als ik morgen als vrouw wakker word?
Lees ook:Heren, waakt u voor sperma-kaapsters!

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>