De anticonceptiepil maakt vrouwen minder sexy en meer jaloers

De anticonceptiepil verandert de hele hormoonhuishouding. Zo kan de pil jaloezie behoorlijk aanwakkeren en/of verergeren.

Vrouwen met een vaste relatie die het voorbehoedsmiddel slikken, moeten zich ervan bewust zijn dat hun meer competatieve gedrag voort kan komen uit dat kleine pilletje wat ze dagelijks uit de strip drukken……

Dat blijkt uit onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen door evolutionair psycholoog Kelly Cobey.

De negatieve effecten van de pil blijven niet beperkt tot de vrouwelijke gebruikers: mannelijke partners vinden vrouwen aantrekkelijker als ze een natuurlijke cyclus hebben en relatief gezien minder aantrekkelijk als ze de pil gebruiken.

Tijdens een natuurlijke cyclus zijn vrouwen grotendeels niet-vruchtbaar: alleen midden in de cyclus zijn ze korte tijd vruchtbaar. Bekend is dat vrouwen tijdens deze periode een andere partnervoorkeur of ander gedrag kunnen vertonen. Waarschijnlijk is dit het gevolg van de schommeling in hormonen. De hormonale anticonceptiepil onderdrukt dit mechanisme.

Cobey maakte echo’s in de vagina om de exacte verandering van niet-vruchtbaar naar vruchtbaar vast te stellen. De deelnemers vulden tijdens een bepaalde periode van hun cyclus vragenlijsten in over gedrag en jaloezie. Verder volgde de onderzoeker de vrouwen zowel tijdens het gebruik van de pil als wanneer ze de pil niet gebruikten, in zowel de niet-vruchtbare als de vruchtbare periode.

Ook de mannelijke partners werd gevraagd hun gedrag en het verloop van de relatie in de gaten te houden, om de effecten te testen van zowel de menstruatiecyclus als het pilgebruik op de perceptie van hun relatie.

Uit de resultaten blijkt dat vrouwen die de pil niet gebruiken, alleen meer jaloezie ervaren tijdens de periode van vruchtbaarheid midden in de cyclus. Vrouwen die de pil wél gebruiken, ervaren die jaloezie in dezelfde mate als tijdens de vruchtbaarheidsperiode in de natuurlijke cyclus.

Bij anticonceptiepillen met een hoge dosis oestrogeen vond de onderzoeker meer jaloezie. Vooral deze pillen lijken dus van invloed op intieme relaties door veranderingen in het gedrag als gevolg van jaloezie.

Uit Schots onderzoek uit 2010 bleek ook al dat de anticonceptiepil het groene monster in vrouwen wakker maakt.

Lees ook:Vrouwen die de pil slikken, onthouden de dingen anders
Lees ook:Kom op 20′ers: Nederlanders maken te weinig baby’s
Lees ook:Heren: gooi uw deo’s weg, vrouwen willen testosteron ruiken!
Lees ook:Op vruchtbare dagen zijn vrouwen blij met mooie mannen
Lees ook:De anticonceptiepil veranderde de vrouwen, maar ook de mannen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>