Zonnebaden is goed voor het sperma, maar doe het zonder hamburger!

De zon is goed voor de vruchtbaarheid. Mannen die door de zon of onder de zonnebank veel vitamine D aanmaken geven hun sperma een voorsprong op het gebied van beweeglijkheid, snelheid en penetratievermogen.

Geniet dus vooral de komende tijd veel van de zon of boek een reis naar tropische oorden.

Laat met het oog op gewenst nageslacht echter wel de MacDonalds en Burger Kings links liggen………..

Voor een onderzoek testten het een team van de Universiteit van Kopenhagen 300 willekeurig gekozen mannen op de kwaliteit van hun sperma. Bij nog eens 40 deelnemers werd een diepteanalyse van hun sperma in het laboratorium uitgevoerd. Gelijktijdig werden de vitamine D-spiegels in het bloed gemeten.

Bijna de helft van de mannen zat te laag, namelijk onder de 50 nmol/l. De optimale waarde is ten minste 75 nmol/l.

Het sperma van mannen met een hogere vitamine D-spiegel presteerde aanzienlijk beter op het gebied van beweeglijkheid en snelheid. Ook was het aantal gezonde zaadcellen in mannen met vitamine D-deficiëntie veel lager dan in deelnemers met een normale waarde. Voorts was de calciumopname eveneens verlaagd, waardoor het zaad beter in de eicel kan penetreren.

Industriële vetten die onder meer worden aangetroffen in fastfood en kant-en-klare maaltijden hebben daarentegen een negatieve invloed het mannelijk zaad. Dat blijkt uit een recente studie van de universiteit van Harvard, gepubliceerd in het tijdschrift Fertility and Sterility.

Een onderzoeksteam onder leiding van Jorge Chavarro onderzocht het sperma van een groep mannen. Diegenen bij wie een grotere concentratie dergelijke vetten werd aangetroffen, hadden een lagere productie van gezonde zaadcellen. Hoe lang het duurt eer de ingenomen vetten daadwerkelijk een invloed beginnen uitoefenen op de productie van de zaadcellen, wordt momenteel nog onderzocht.

De negatieve invloed van soortgelijke vetten op de vruchtbaarheid van de vrouw was eerder al aangetoond.

Lees ook:Westerse mannen hebben steeds minder sperma
Lees ook:Kinderwens? Hollandse pot is goed sperma-voedsel!
Lees ook:Vaak naar de snackerette verneukt het zaad
Lees ook:Vrouwen willen hooggeschoold zaad!
Lees ook:Mensen-mannen zijn bijna overbodig

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>