Met je eigen sperma moeder worden: hûh?

Een transseksuele vrouw is in hoger beroep toch erkend als ouder van haar eigen dochter.

De vrouw, die in 1979 als jongen op de wereld kwam, kan echter niet worden aangewezen als de vader van het anderhalf jaar oude kind, zo heeft het gerechtshof in Leeuwarden bepaald……………..

De transseksuele vrouw had voor haar geslachtsverandering, die zij in 2005 onderging, sperma laten invriezen. Na haar operatie liet zij haar geboorteakte wijzigen. Het woord zoon werd veranderd in dochter en ook haar voornamen werden gewijzigd.

De transseksuele vrouw trouwde in 2008 met haar partner, een andere vrouw die zij in 2001 had leren kennen. Met het ingevroren sperma werd deze vrouw in de 2e helft van 2008 bevrucht via een ivf-behandeling, waaruit de dochter van hen werd geboren.

De vrouw had eerder de rechtbank in Leeuwarden verzocht haar als vader van haar kind te erkennen, maar de rechtbank in Leeuwarden wees dit verzoek in december vorig jaar af. In hoger beroep hoopte de vrouw toch als vader te worden erkend, maar dat kan volgens het hof niet, omdat daarvoor uitsluitend een man in aanmerking kan komen.

De vrouw en haar vrouwelijke partner vroegen het hof echter ook om in ieder geval het ouderschap van de transseksuele vrouw te erkennen. Het gerechtshof in Leeuwarden stelt donderdag dat als de ‘juridische en biologische band’ tussen vrouwen niet wordt erkend, dit in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Het hof zag zich daardoor ‘genoodzaakt’ een zogenoemd juridisch noodverband aan te leggen en vast te stellen dat de transseksuele vrouw ouder is van het kind.

Lees ook:Belgische koning moet DNA afstaan voor vermoedelijke buitenechtelijke dochter
Lees ook:66-jarige Zuidafrikaanse claimt dochter van Mandela te zijn
Lees ook:Belgische koning Albert doet ronduit klote tegen zijn buitenechtelijke dochter
Lees ook:Ouders eisen sperma overleden zoon op
Lees ook:Delphine claimt opnieuw dochter te zijn van zojuist afgetreden Belgische koning

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>