Vrouwen die het met meerdere mannen doen zijn goed voor de mensheid

Vrouwtjes die zich laten bevruchten door meerdere mannen, verkleinen daarmee de kans op uitsterven van hun soort.

Althans: dit is alvast aangetoond met fruitvliegjes…………..

De onderzoekers van de Universiteit van Exeter en de Universiteit van Liverpool bestudeerden de ontwikkeling van een groot aantal populaties fruitvliegjes van de soort Drosophila pseudoobscura. 

In sommige populaties gaven ze vrouwelijke vliegjes de kans om zich net als in de vrije natuur door meerdere partners te laten bevruchten. Dat verschijnsel wordt ook wel polyandrie of veelmannerij genoemd en komt in de natuur veel voor. In andere groepen zorgden de wetenschappers ervoor dat ieder vrouwtje slechts met één mannetje paarde.

Tijdens het onderzoek stierven 5 van de 12 populaties met monogame vrouwtjes uiteindelijk uit, omdat er een tekort aan mannetjes ontstond. De populaties die zich op natuurlijke wijze voortplantten, bleven allemaal in stand.

Volgens de onderzoekers wordt de kans op uitsterving van een populatie aanzienlijk verkleind door polyandrie, omdat er minder vaak uitsluitend vrouwelijke nakomelingen op de wereld worden gezet.

Dit gebeurt soms door een defect in de zogenaamde seks-ratio-chromosomen, waardoor alle mannelijke zaadcellen al voor de bevruchting dood zijn.

“Polyandrie is een wijdverspreid fenomeen in de natuur, maar het was lang een mysterie voor wetenschappers. Deze studie suggereert voor het eerst dat veelmannerij een populatie voor uitsterving kan behoeden”, aldus hoofdonderzoekster Nina Wedell op de Amerikaanse nieuwssite Physorg.com.

Illustratie: Polygynie (veelwijverij) komt bij de mens veel vaker voor dan Polyandrie (veelmannerij). Die laatste vorm van polygamie bestaat in Yunnan (Zuid-China), bij de Surui in het noordwesten van Brazilië en (op de foto) bij de Lappayen van Bhutan in de Himalaya. 

Lees ook:Vrouwen zorgen met promiscue gedrag voor gezonder nageslacht
Lees ook:Keniaanse mannen mogen nu officieel polygaam zijn
Lees ook:Weinig vrouwen in de buurt maakt mannen monogaam en huiselijk
Lees ook:Met een man in de buurt worden vrouwen onder elkaar agressiever
Lees ook:Chinese vrouwen moeten met meerdere mannen tegelijk kunnen trouwen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>