De grijze scheiding: na de Gouden Bruiloft alsnog breken met elkaar

Reeds eerder berichtten we hier bij relatie.blog over een niet te missen ‘trend’ van dit moment: de zogenaamde ‘grijze scheidingen’. Alsof mensen die boven de 55 jaar zijn en vaak decennia lang getrouwd denken en voelen: ‘Als ik het nu niet doe, doe ik het nooit meer.’ Vaker dan de man is de vrouw de initiatiefneemster tot zo’n relatiebreuk.

“Dat heeft natuurlijk te maken met financiële onafhankelijkheid: vooral voor vrouwen is dat anders dan 20 jaar geleden”, aldus Wills Langedijk, advocate en schrijfster van ‘De betere grijze scheiding’, in Knack.be. Over het algemeen zijn de 55-plussers een vrij vermogende groep, maar de echte oorzaak ligt elders volgens deze scheidingsexperte.

“Veel koppels raken elkaar ergens onderweg kwijt, ze voelen zich emotioneel niet meer verbonden. En ze willen toch nog iets maken van de rest van hun leven, ze willen ‘nog 1x dansen’, zoals ze het zelf zeggen.”

Niet alleen de financiële onafhankelijkheid van vrouwen maakt dat zij de eerste stap zetten. “Vrouwen zijn minder bang om eenzaam te eindigen, en ze hechten meer belang aan verbondenheid. Ze hebben het gevoel dat ze zichzelf lange tijd hebben weggecijferd, of dat ze lang genoeg de ontrouw of onhebbelijke gewoontes van hun man hebben verdragen. Tot ze er op een dag niet meer tegen kunnen.”

Een grijze echtscheiding geeft veel verdriet. Voor zowel het ex-paar, als hun kinderen en eventuele kleinkinderen. Vooral 50′ers hebben het moeilijk volgens Langedijk. “Zij hebben nog zoveel dromen: een wereldreis maken, een eigen bedrijf beginnen. Ze willen verloren tijd inhalen. Terwijl 60′ers en 70′ers al meer gewend zijn aan een oudere levensstijl, om het cru te stellen. Hun verwachtingen zijn minder hoog.”

Ook omroep MAX besteedde reeds aandacht aan dit fenomeen in hun programma ‘Hollandse Zaken’. Hieronder een fragment met Annie Schilder, die vertelt over haar ouders die een jaar na hun gouden huwelijksfeest alsnog braken met elkaar.

Lees ook:Succesgids voor gefrustreerde Casanova’s
Lees ook:Explosie aan grijze echtscheidingen
Lees ook:Zoenen, seks en een kind: je gaat ervan op elkaar lijken
Lees ook:Een spuitje botox hier en een spuitje botox daar: net zo normaal als een haarspoeling
Lees ook:Na 3 1/2 jaar relatie komen de scheten, de stoppels en het joggingpak

facebook share facebook share

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “De grijze scheiding: na de Gouden Bruiloft alsnog breken met elkaar

  1. Scheiden expert

   Hoi Eric,

   Interessante aanvulling op dit artikel! Ook ik merk dat er de afgelopen tijd meer “grijze” scheidingen bij mij voorbij komen. Vooral het naleven van nog onvervulde dromen is een vaak genoemde oorzaak. Maar ook aantrekkingskracht van de partner zie ik vaak voorbij komen. En in sommige gevallen komen gescheiden stellen alsnog bij elkaar terug omdat ze een te lang verleden met elkaar hebben en dit niet elders kunnen vinden. Ook geluk spreekt hierbij veel.

   Leuke blog heb jezelf ik ga hem is verder bekijken!

   Wim

     /   Reply  / 
 1. C. Koster

  Interessant stukje om te lezen, ook de bijgeplaatste interview erg indrukwekkend om te zien.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>