Stel je echtscheiding uit tot de jongste 18 is

Vooraf: ik stem nimmer op de Christen Unie, maar geef bevriende stellen wel regelmatig het advies ‘het nog even volte houden’ tot hun jongste kind 18 is.

Ook de Amersfoortse ChristenUnie-wethouder Ron van der Spoel meldt dat veel jonge ouders relatieproblemen krijgen en in het belang van kinderen de gemeente wat hem betreft moet ingrijpen.

Daar in de stad in het midden des lands wordt gesproken over wat de gemeente kan doen om het aantal echtscheidingen onder jonge ouders terug te dringen.

In de Vinex-wijk Vathorst strandt de helft van de huwelijken, volgens Van der Spoel vaak binnen 5 jaar na de geboorte van de eerste.

“De overheid zegt altijd: wij kunnen hier niets aan doen, wij gaan niet over relaties”, zegt Van der Spoel. “Dat is ook zo. Maar we zijn wel verantwoordelijk voor het veilig en gezond kunnen opvoeden van kinderen. Een echtscheiding is een van de meest traumatische ervaringen voor een kind, die daar vaak allerlei problemen aan over houden.”

Nu schiet de overheid vaak te hulp als mensen uit elkaar zijn gegaan. Bijvoorbeeld doordat alleenstaande ouders in de schuldsanering terechtkomen of een kind te helpen met de scheiding om te leren gaan. Van der Spoel vindt dat dat anders moet. “We kunnen niet achterover blijven leunen en pas in actie komen als de gevolgen opgevangen moeten worden.”

De Amersfoortse CU denkt dat er heel veel manieren zijn. “Mensen kloppen zelf vaak te laat aan voor hulp in hun relatie. De kraamzorg of verloskundige praat veel met die stellen. Die zou hen bijvoorbeeld een telefoonnummer of brochure kunnen geven van iemand bij wie ze hulp kunnen krijgen.”

Andere landen hebben dat beter voor elkaar, volgens Van der Spoel. “In landen als Zweden en Finland hebben ze bijvoorbeeld hele goede online cursussen, die zouden wij in Nederland ook kunnen aanbieden. Dat is een laagdrempelige manier om hulp te krijgen. Maar we kunnen ook denken aan subsidie voor een lichte vorm van relatietherapie, die zit niet meer in de basisverzekering dus misschien verlagen we daarmee voor stellen de drempel.”

Van der Spoel benadrukt dat de hulp vrijblijvend moet zijn. “We gaan mensen natuurlijk niet dwingen, maar we kunnen ze wel op de mogelijkheden wijzen en zorgen dat die mogelijkheden er zijn.”

Als ze in Amersfoort echt iets voor elkaar krijgen en het blijkt ook echt te werken, dan wil de CU dat ook zeker stimuleren in andere plaatsen.

Lees ook:Amsterdam registreert vechtscheiders
Lees ook:Ouders vinden overgewicht normaal
Lees ook:Tevredenheid relatie daalt (tijdelijk) na komst 2e kind
Lees ook:€3000,- in de pocket als je trouwt en een kind krijgt
Lees ook:Samen een baby krijgen is geen bindmiddel voor een relatie, eerder een splijtzwam!

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>