Als de partner sterft is het hart dubbel gebroken

Scheiden en lijden verkorten het leven.

Accuut liefdesverdriet kan niet alleen in overdrachtelijke zin op het hart slaan, maar ook letterlijk.

Vooral als de geliefde verloren wordt aan de dood.

Elke dag zijn er 150 Nederlanders wiens geliefde sterft. Het risico op hartfalen of een beroerte verdubbelt in de eerste maand van rouw………

Zo blijkt uit onderzoek door St George’s University of London onder 30.000 Britten.

Het ‘gebroken hart syndroom’ kan zeer schadelijk zijn. Zeker als het een verlies door sterven van de partner is. Het lichaam wordt door ondragelijk verdriet zwakker en vatbaarder voor allerlei soorten ziekten.

Het jaar na het verliezen van een geliefde is er 6x meer risico om te sterven dan op enig ander moment. Dit fenomeen kan verklaren waarom veel weduwen en weduwnaars binnen een paar maanden na het verlies van hun partner overlijden. Sommigen zelfs binnen enkele uren of dagen, zoals zwanen.

Er zijn volgens de onderzoekers veel complexe oorzaken van het gebroken hart syndroom, maar de productie van stresshormoon cortisol wordt als grootste boosdoener gezien.

Dit hormoon verhoogt de hoeveelheid suiker in het bloed en helpt spieren sneller werken. Dat lijkt goed, maar is minder wanneer je wordt geconfronteerd met langdurige stress. Het hormoon kan dan schade toebrengen aan het bloed en in grote delen van het lichaam.

Dit gebeurt er verder:
* Haaruitval
Binnen enkele weken na het verliezen van een geliefde, beginnen sommige vrouwen in een alarmerend tempo haar te verliezen. Het hoge cortisolniveau zorgt ervoor dat het haar 30% slapper wordt en een paar maanden later uitvalt. Dit herstelt meestal weer van zelf.

* Verkoudheid en griep
Verdriet verzwakt het immuunsysteem, waardoor we kwetsbaarder zijn voor verkoudheid, griep, keelpijn en buikpijn. Ook hier kunnen we de schuld weer aan cortisol geven. Het stofje onderdrukt het immuunsysteem, waardoor ons lichaam niet meer goed in staat is te vechten tegen infecties of goed te reageren op vaccinaties.

* Hoofdpijn
Rouwverwerking kan leiden tot spanningshoofdpijn. De oorzaak hiervoor is nog niet helemaal bekend, maar de hoofdpijn wordt vaak gekoppeld aan een gespannen houding van de schouders en nekspieren.

* Hoge bloeddruk
Niet verrassend dat in de eerste weken na het verliezen van een geliefde de bloeddruk omhoog giert. Dat komt omdat de stresshormonen die vrijkomen in je bloedbaan er voor zorgen dat het hart sneller klopt en de bloedvaten vernauwen.

De lange termijn effecten van rouw op de bloeddruk zijn nog niet onderzocht. De hoge bloeddruk kan volgens onderzoekers ook worden veroorzaakt door veranderingen in de levensstijl, zoals meer roken of drinken tijdens een emotioneel zwarte periode.

Een tijdelijk hoge bloeddruk is bijvoorbeeld voor jongeren niet zo’n groot probleem, maar voor mensen op middelbare of oudere leeftijd kan het genoeg zijn om een hartaanval of beroerte te veroorzaken.

Chronische stress ligt aan de oorsprong van vele vervelende ziektes. Daarom is het voor de omgeving belangrijk om een gebroken hart niet af te doen als onbenullige ludduvudûh en voor degene zelf om er voor te zorgen dat zijn of haar eigenwaarde zo snel mogelijk weer stijgt en een eigen leven op te bouwen.

Het gemis blijft dan nog wel, maar het is ook weer mogelijk om het leven in de juiste proporties te zien. Dat geldt ook voor verweduwden. Zij die het leven weer oppakken en een nieuw doel creëren, verwerken het definitieve verlies sneller en staan weer open voor anderen.

Lees ook:Sterven van liefdesverdriet? Yep, het kan
Lees ook:Super dieet: verschrikkelijk verliefd worden
Lees ook:Het gebroken hart syndroom treft vaker vrouwen dan mannen
Lees ook:Gebroken hart is ‘fijn voor de lijn’
Lees ook:Elke dag zijn er 150 Nederlanders wiens geliefde sterft

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>