Bij vechtscheidingen moeten ook kinderen onder de 12 hun mening kunnen geven

Kinderen kunnen heel goed aangeven wat zij willen als hun ouders uit elkaar gaan, aldus D66-Kamerlid Vera Bergkamp gisteren tijdens een debat over vechtscheidingen.

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) gaat bekijken of kinderen onder de 12 jaar ook gehoord kunnen worden in (v)echtscheidingszaken.

10% tot 15% van de scheidingen ontaardt in vechtscheiding waarbij kinderen de dupe zijn. Er is een lichte daling te zien aldus de bewindsman, maar deskundigen wijzen er volgens hem wel op dat de problemen in dit soort zaken toenemen en verharden.

2 jaar geleden kwam het kabinet met een actieplan met 30 punten om het aantal vechtscheidingen terug te brengen. Daarbij wordt ingezet op meer maatwerk. Het gaat onder meer om vrijwillige bemiddeling (mediation) en proeven met een grotere rol voor rechters in echtscheidingszaken (regierechters). Volgens de minister zijn de ervaringen met die laatsten positief. Na een goede afloop van de experimenten wil hij die landelijk invoeren.

Een verzoek van Kees van der Staaij (SGP) om te kijken naar een verbod op reclame voor overspel bij de publieke omroep krijgt geen steun van Van der Steur. “De overheid heeft geen inhoudelijke bemoeienis met reclame.”

Lees ook:Speciale opleiding voor rechters in vechtscheidingen
Lees ook:Vechtscheiders krijgen regierechter aangewezen
Lees ook:Vreemdgaan is een zeer persoonlijke kwestie, vindt ook de staatssecretaris
Lees ook:Overzichtelijker alimentatie-systeem moet vechtscheidingen voorkomen
Lees ook:Vechtscheiding is kindermishandeling!

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>