Na echtscheiding zijn vaders actiever betrokken bij opvoeding kinderen

Vaderdag is al bijna net zo populair als Moederdag, las ik vanochtend.

Dat heeft wellicht te maken met het grote aantal echtscheidingen.

Want na een relatiebreuk zijn vaders vaak veel meer actief betrokken bij de opvoeding van hun kinderen……

Dat blijkt uit Brits onderzoek van de Nuffield Foundation onder 2800 heteroseksuele koppels, getrouwd of samenwonend, die uit elkaar gingen voordat de kinderen 11 jaar oud waren. De kinderen woonden daarna bij de moeder.

Er is vaker contact met zoons dan met dochters. Geld speelt ook een grote rol. Zo komen kinderen vaker bij vader over de vloer als hij een extra kamer in zijn huis heeft.

80% van de vaders die weggingen bij het gezin toen het kind 3 jaar oud was, had gedurende die periode nog enige vorm van contact. Dat is 90% als het kind ouder dan 3 was toen de scheiding plaatsvond.

Toen de kinderen 11 jaar oud waren bleek 30% het contact met vader volledig verloren te zijn. Ongeveer 20% ziet vader af en toe, maar minder dan elke week. Een kwart ziet hem meerdere keren per week.

Vrouwen ervaren een grote daling in hun zelfvertrouwen na de breuk. Ze denken daarna veel slechter over hun opvoedvaardigheden dan degenen die in een relatie bleven.

Moeders mentale gezondheid herstelt zich wel weer, maar vrouwen die al langere tijd gescheiden zijn hebben geen groter zelfvertrouwen dan vrouwen die pas weer alleen zijn.

Of de vader wel of niet in contact blijft met de kinderen maakt geen verschil voor de manier waarop de moeder haar eigen opvoedvaardigheden beoordeelt.

Er blijkt tenslotte een overduidelijk verband tussen de scheiding en de klap die het zelfvertrouwen krijgt als het aankomt op de opvoeding.

Lees ook:Amicaal scheiden schaadt de kinderen ook
Lees ook:Na 50 jaar eindelijk de scheiding te boven om dan opnieuw….
Lees ook:Moet vader van Anders Breivik zich schuldig voelen?
Lees ook:Na een scheiding is er minder contact tussen kinderen en hun grootouders
Lees ook:Jong met scheiding geconfronteerde kinderen vertrouwen hun ouders blijvend minder

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>