Overzichtelijker alimentatie-systeem moet vechtscheidingen voorkomen

Duizenden mensen zijn in de afgelopen tijd gestopt met alimentatie betalen, omdat ze vinden dat het bedrag oneerlijk is.

Resultaat: ruzies, narigheid en gebroken gezinnen die in vechtscheidingen belanden.

De VVD en PvdA vinden dat het anders moet……

Dat meldt het RTL Nieuws.

Oorzaak van al die strijd is volgens PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt en VVD-Kamerlid Ard van der Steur dat de meeste mensen niks snappen van de berekening van de alimentatie.

Vandaag presenteren beide partijen gezamenlijk een initiatiefwet die de regels overzichtelijker moeten maken.

Vooral over de hoogte van het alimentatiebedrag was de laatste paar jaar veel gesteggel tussen vaders en moeders met als gevolg narigheid voor de kinderen.

Recourt: “Ze hebben geen idee waarom de rechter een bedrag oplegt. Het systeem is zo ingewikkeld dat je er alleen uit komt met hulp van deskundigen. Geen wonder dat mensen het gevoel krijgen dat er iets niet klopt”.

Daarom komen VVD en PvdA nu met rekentabellen, die volgens de Kamerleden iedereen begrijpt. En dus ook accepteert. De rechter komt er bijna niet meer aan te pas. Op basis van de rekenmodellen weten ouders precies wat ze in welke situatie moeten betalen.

Maar ook als de financiële situatie wijzigt. Beide ouders gaan betalen. Hun draagkracht, maar ook het aantal dagen dat zij voor hun kinderen zorgen weegt mee. Hoe meer zorg iemand verleent des te lager de bijdrage.

Ouders krijgen volgens het wetsvoorstel de plicht te betalen tot hun kinderen 18 zijn. Dat is nu tot 21 jaar. Alleen als een kind studeert loopt de alimentatieplicht door tot 23 jaar.

De bijdrage moet ook echt aan de kinderen worden besteed. Het is ouders niet toegestaan luxe goederen als bijvoorbeeld een auto aan te schaffen als de kinderalimentatie niet is betaald.

Lees ook:Ali Mentatie woont hier straks niet meer
Lees ook:‘t Is ook crisis in alimentatie-land
Lees ook:Ook spermadonoren kunnen worden gedwongen alimentatie te betalen
Lees ook:Partner-alimentatie is een recht, maar kan een plicht worden
Lees ook:Steeds minder kinderen wonen bij hun vader en moeder in 1 huis

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>