Een scheiding verwerken? Reken op 2 jaar!

Voordat je echt weer ‘schoon en fris’ bent na een echtscheiding, dat kan wel even duren. Ik heb weleens de rekensom gehoord dat je voor elk jaar dat je getrouwd was een maand moet rekenen.

Dus zou je over een relatie van 14 jaar, 14 maanden doen om e.e.a. te verwerken. Anderen zeggen dat je voor elke 5 jaar relatie 1 jaar verwerkingstijd moet nemen.

Hoe dan ook, het is mijns inziens altijd af te raden om te hoppen van de ene samenwoon-situatie naar de andere….

Natuurlijk hangt het er ook heel erg vanaf op welke manier je gaat scheiden. Als er geen overspel aan de orde is en er komt geen vechtscheiding, kun je inderdaad ‘als vrienden uit elkaar gaan’, maar zul je wel een afkoelingsperiode moeten inbouwen.

Dat zegt ook de Belgische relatietherapeute Katty Debremaeker.

“Gemiddeld heb je toch 2 jaar nodig om een liefdesbreuk goed en wel te verwerken. Zeker als de scheiding onverwacht komt. Je doorloopt een heel rouwproces. Eerst is er de ontkenningsfase, daarna komt de boosheid en eventueel schuldgevoelens. Dat gaat over in verdriet en gemis. Er gaat toch heel wat tijd over voordat je dat verdriet verwerkt hebt”, aldus Debremaeker in Story.

“Sommige mensen halen snel een nieuwe partner in huis om het verdriet weg te duwen. Heel normaal want die persoon vult de leegte op. Na een jaar kun je daar de terugslag van krijgen. Je kunt ook vluchten in het uitgaansleven of je werk. Een breuk ondermijnt je zelfvertrouwen ook enorm.”

Lees ook:Weduwnaars kunnen het beste binnen 5 jaar hertrouwen
Lees ook:Als je zelf al volwassen bent en je ouders gaan scheiden…
Lees ook:Katja Schuurman & Thijs Römer: hoe blijf je vriendjes met je ex?
Lees ook:Vrouwen zoenen met 15 man voordat ze de goeie beet hebben
Lees ook:Manuëla Kemp zoekt ook jouw liefdesverdriet-lied

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>