‘t Is ook crisis in alimentatie-land

De recessie is niet alleen merkbaar op de huizenmarkt, waar gescheiden paren met verlies hun huizen moeten verkopen, ook de maandelijkse onderhoudsplicht wordt vaker verzaakt.

Steeds vaker moeten mensen het Landelijk Bureau voor Inning en Onderhoudsbijdrage (LBIO) inschakelen om te zorgen dat zij na de scheiding de alimentatie voor de kinderen binnenkrijgen…………..

Dit meldt BN De Stem zaterdag.

Het LBIO is het bureau dat de bijdrage in opdracht van het ministerie van justitie en veiligheid int.

In 2008 nam het LBIO 8000 zaken in behandeling, in 2012 waren dat er 12.000. Directeur LBIO Leo de Bakker zegt dat ongeveer 70% van het totaal aantal mensen dat recht heeft op alimentatie het LBIO moet inschakelen om dat geld ook echt te krijgen.

De belangrijkste redenen voor de groei van het aantal wanbetalers is enerzijds dat de manier waarop de hoogte van de alimentatie berekend moet worden te ingewikkeld en te ondoorzichtig is, anderzjds is de wanbetaling te wijten aan de crisis.

Steeds meer mensen hebben schulden en komen in de schuldsanering terucht. in zo’n geval kan met de rechter verzoeken de alimentatie voor 3 jaar stop zetten.

Vanaf begin deze maand hoeven ouders die gescheiden zijn en een omgangsregeling hebben afgesproken minder kinderalimentatie te betalen naarmate ze meer voor hun kinderen zorgen.

De nieuwe regels moeten het berekenen van de hoogte van het bedrag makkelijker maken. Zo wordt vanaf deze maand een draagkrachttabel en een behoeftetabel ingevoerd.

Met de tabellen wordt vastgesteld hoeveel ouders na een scheiding bijdragen aan de kosten van de kinderen. De lasten, zoals voor bijvoorbeeld wonen, ziektekosten en de verzorging van de kinderen, hoeven daardoor niet meer te worden gespecificeerd.

Ouders met een laag inkomen die kinderalimentatie betalen, moeten voortaan sowieso €25,- per maand bijdragen. Voorheen was dat niet zo. Als de berekende alimentatie toch te hoog uitkomt voor de ouder, kan de rechter besluiten om de bijdrage te verlagen.

Ook komt er een ‘zorgkorting’ die recht geeft op vermindering van de alimentatie. De alimentatieplichtige ouder kan met een omgangsregeling daarmee in aanmerking komen. De zorgkorting is 15, 25 of 35% als de kinderen 1, 2 of 3 dagen per week bij de minst verzorgende ouder verblijven. Ouders zijn vrij hierover een ander percentage af te spreken.

Voor mensen die al kinderalimentatie ontvingen of betaalden, verandert er niets. Als de alimentatie opnieuw moet worden vastgesteld door bijvoorbeeld werkloosheid of een stijgend inkomen van een van de ouders wordt wel de nieuwe rekenmethode gebruikt.

Lees ook:Verdubbeling van wanbetalers alimentatie
Lees ook:Partner-alimentatie is een recht, maar kan een plicht worden
Lees ook:Overzichtelijker alimentatie-systeem moet vechtscheidingen voorkomen
Lees ook:Gemiddelde partner-alimentatie flink omhoog gegaan
Lees ook:Bij slechts 1% van de echtscheidingen ontvangt de man alimentatie

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>