Hoe meer de man doet in het huishouden, hoe eerder een echtscheiding

CookTogetherHet ideaalplaatje van nu is toch wel: 30′ers, allebei een leuke job, een paar leuke kinders in de bakfiets, samen klussen aan het net aangeschafte huis en samen zorgen voor kinders en de huishouding.

Veel vrouwen (en ook mannen) die nog vrijgezel zijn, dromen ervan.

Maar, maar, maar. Hoe meer een man helpt in het huishouden, hoe groter de kans is op een echtscheiding……..

Dat publiceert Nova, het Noorse instituut voor het onderzoek in de sociale wetenschappen, in de studie met als titel ‘Gelijkheid in huis’.

Het gaat om een groter risico op scheiding van 50% vergeleken met stellen waarbij de vrouw het leeuwendeel van het huishouden op zich neemt.

“Hoe meer mannen doen in huishouden, hoe hoger het aantal echtscheidingen”, vat co-auteur Thomas Hansen samen. Volgens hem gaat het echter niet om een verband van oorzaak en gevolg, maar wel om een kwestie van moderniteiten.

Als een man helpt in het huishouden, wil dat zeggen dat je te maken hebt met een ‘modern’ stel. “De koppels van vandaag zijn modern in de verdeling van taken én in de perceptie van het huwelijk.”

Maar deel uitmaken van een modern paar, houdt ook in dat de vrouw gelijk is aan de man. ”

Vrouwen hebben tegenwoordig een even hoog opleidingsniveau en een goed betaalde baan, waardoor ze financieel minder afhankelijk zijn van hun partner. Ze kunnen het zich dus veroorloven om te scheiden”, legt Hansen uit. Dat zou verklaren waarom er bij ‘moderne stellen’, waarbij mannen meer helpen in het huishouden, meer scheidingen zijn.

Toch is er op een bepaalde manier wel sprake van een oorzakelijk verband tussen een scheiding en de taakverdeling. “Soms is het gunstig om de taken te verdelen, zodat partners niet in elkaars sopwater zitten. Dat leidt tot minder ruzies”, meent Hansen. Zelfs dus wanneer de verdeling ongelijk is.

“Als je niet verdeelt, sla je sneller aan het kibbelen als één van de twee zijn / haar deel niet doet. Want dan speel je in principe dezelfde rol, ongeacht je geslacht.”

In Noorwegen wordt de opvoeding van de kinderen bij 70% van de paren gelijkelijk verdeeld tussen vader en moeder. Maar wat betreft de huishoudelijke taken, doen vrouwen in diezelfde 70% nog steeds het meest. Met die situatie hebben de meeste vrouwen echter geen problemen. Zij zijn meestal even gelukkig als de vrouwen van een ‘modern’ koppel, dat alles evenredig verdeelt.

Eerder dit jaar bleek uit een Britse studie dat een man gelukkiger is als hij kan helpen in het huishouden, omdat stellen dan minder ruzie maken. Een Nederlandse studie toonde dan aan dat 72% van de mannen die helpt, dagelijks seks heeft, tegen 10% van de mannen die niet dagelijks zijn handjes laat wapperen.

Lees ook:Heb geduld dames: na zijn pensioen wordt hij actief in het huishouden
Lees ook:Heren, de liefde van de vrouw gaat via de strijkplank!
Lees ook:Lekker latten
Lees ook:LAT-relatie
Lees ook:Samen verantwoordelijk voor huis-, tuin-, en keukengebeuren maakt gelukkiger

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Hoe meer de man doet in het huishouden, hoe eerder een echtscheiding

  1. Anna Klijn

    Net als het artikel al suggereert, heeft dit waarschijnlijk niet met oorzaak gevolg te maken, maar met hoe een koppel in het leven staat. En als een stel huishoudelijke taken 50/50 wil verdelen, groot kans bestaat, dat ze ook emotionele aspecten in de relatie 50/50 willen verdelen. En dat is funest voor de intimiteit en aantrekkingskracht in de relatie.

      /   Reply  / 
  2. Pingback: Nederlandse vrouwen gaan minder werken als ze met rijke man trouwen | Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>