Vaders en moeders in China scheiden nu massaal na eindexamen van hun kind

Ook in China zijn de eindexamens op middelbare scholen vorige week afgelopen, maar daar zorgt dit voor drukke tijden bij de rechtbank.

Chinese ouders scheiden namelijk massaal na de eindexamens, als bij hun kinderen de druk van de ketel is……

Aldus meldt de Chinese krant Global Times

Met een miljard landgenoten staan Chinese studenten onder hoge druk om het in ieder geval op school goed te doen. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor hun ouders. Die rekenen er tenslotte op dat ze later van hun oude dag kunnen genieten, terwijl hun kind ze onderhoudt. Daarom wachten ouders vaak met het nieuws tot na de examens.

De gaokao, oftewel het eindexamen, is voor Chinese scholieren allesbepalend voor hun toekomst én die van hun ouders. De van oorsprong Chinese Lulu Wang schrijfster legt bij de NOS op 3 uit hoe dat zit:

“Je kan China niet vergelijken met Nederland. Er is een moordende concurrentie om te overleven als individu. De gaokao bepaalt of je naar de universiteit kan. Zonder universitaire opleiding heb je veel minder kans op werk. Ook voor de ouders betekent dat veel stress en druk. Als een kind het examen niet haalt, weten sommige ouders zich geen raad meer. Chinees onderwijs is ook verschrikkelijk duur, dus soms kunnen ze een extra jaar ook niet meer betalen. Dat levert dan ook weer conflict op.”

Een rechtbank in Peking meldt in de Global Times dat ze vorig jaar, 20 dagen na de eindexamens, 145 echtscheidingen hebben uitgesproken. 20 dagen voor de examens waren dat er ‘maar’ 38.

“Veel Chinezen hertrouwen trouwens ook vaak. Scheiden is in China een vrij nieuw fenomeen. Koppels gaan soms heel hip scheiden, maar besluiten dan na een half jaar dat het toch handiger is om bij elkaar te blijven. Dat zie ik ook bij mijn Chinese vrienden”, zegt Wang.

“Dit probleem van druk en stress heb je ook in Japan, waar rond de examens zelfmoordpieken zijn en veel kinderen uit angst en schaamte weglopen”, vertelt Wang.

Lees ook:Gepenisoneerde Chinese koppels vechten mekaar de hut uit
Lees ook:Eeuwelinge zoekt echtgenoot
Lees ook:Chinese ouders zetten hun vrijgezelle dochters op Marktplaats
Lees ook:Neem geen verkering, maar huur d’r eentje
Lees ook:Westerse man is ‘uit’ in China

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Vaders en moeders in China scheiden nu massaal na eindexamen van hun kind

  1. Pingback: Gepenisoneerde Chinese koppels vechten mekaar de hut uit | Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>