De gescheiden vrouw: armer, maar gelukkiger dan voorheen

Scheiden doet bij vrouwen vooral financieel lijden.

Zij zijn na een echtscheiding gelukkiger dan toen ze nog getrouwd waren, maar op materieel vlak hebben ze 9 van de 10x flink moeten inleveren………..

Dexia en uitgeverij Roularta stelden 4000 Belgen vragen over hun gezins- en financiële situatie, meldt Het Nieuwsblad.

Vooral op het vlak echtscheiding was er een duidelijk verschil tussen mannen en vrouwen. 1 op de 3 gescheiden vrouwen heeft problemen om de eindjes aan elkaar te knopen. Bij mannen is dat amper 1 op 5.

Onderzoekster Linda Scheerlinck: “Het is in ons land nog altijd zo dat vrouwen minder verdienen dan mannen. Zelfs met de compensatie van het alimentatiegeld erbij is een alleenstaande gescheiden vrouw nog altijd slechter af dan haar alleenstaande gescheiden ex. Door die financieel verzwakte positie worden ook veel meer vrouwen na hun scheiding prijsbewuster dan mannen.”

Vrouwen vinden snel uitgaven waarop ze kunnen besparen na hun scheiding. Kleding, restaurantbezoek en vakantie staan dan op 1e plaats. Op voeding en drank wordt pas later bespaard.

Vrouwen komen armer uit een scheiding, maar wel gelukkiger dan mannen. Bijna 4 op de 5 vrouwen bevestigt dit. Bij mannen ligt dat cijfer veel lager.

“Heel vaak is het de vrouw die de echtscheiding in gang zet”, aldus seksuologe en relatiebemiddelaar Rika Ponnet in Het Nieuwsblad. “Dan is het niet verwonderlijk dat zij nadien ook zegt dat ze tevreden is over die beslissing. Het is zeer menselijk om dat te doen. Of de vrouwen dan ook effectief gelukkiger zijn, is een andere vraag.”

In Nederland worden 7 van de 10 echtscheidingen door de vrouw aangevraagd. In België zijn vergelijkbare cijfers. Dat legt Rika Ponnet als volgt uit: “Zij investeren meer dan mannen in een relatie. Het is meestal door hun inspanningen dat het huis een thuis wordt, dat er eten op tafel staat, dat het netjes is. Wanneer de vrouw dan de balans opmaakt en ziet dat ze veel minder terugkrijgt dan ze erin steekt, is ze ontgoocheld en kan dat haar op echtscheidingsideeën brengen.”

Lees ook:Rijk of arm na een scheiding?
Lees ook:Waarom singles juist nu naar een lief verlangen
Lees ook:Arm maar gelukkig: de gescheiden vrouw
Lees ook:Gezellig samen de trouwringen aan gort slaan bij echtscheiding
Lees ook:Vandaag is het De Dag van de Scheiding

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “De gescheiden vrouw: armer, maar gelukkiger dan voorheen

  1. Pingback: Vrouwen pikken na een echtscheiding de draad makkelijker weer op dan mannen | Relatie

  2. Pingback: Een echt(e)scheiding: de man zoekt verder, terwijl de vrouw zichzelf vindt | Relatie

  3. Annet

    Wat gaan we hier tegen doen???

      /   Reply  / 
  4. Pingback: Echtscheiding: de man zoekt verder, terwijl de vrouw zichzelf vindt. Deel II | Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>