Scheiden schaadt kinderen niet (?!)

Okidoki, dat is nog eens nieuws. Hoezo schaadt scheiden niet? Nou, van de tussen de 550.000 en 850.000 minderjarige kinderen in ons land met gescheiden ouders, heeft een relatief klein aantal daar last van: 15%.

Die conclusie komt uit een rapport ‘Nieuwe Gezinnen’ dat gisteren aan minister Rouvoet van Jeugd en Gezinszaken werd aangeboden.

Jaarlijks zijn er ongeveer 100.000 huwelijken die stranden. In de helft van de gevallen zijn er kinderen bij betrokken. Ongeveer 50.000/60.000 per jaar. Als de ouders veel en langdurig ruzie hebben en als de finaciële situatie door de scheiding slechter wordt. Het gevolg kan zijn”slechte prestaties op school en gedragsproblemen. Kinderen van gescheiden ouders beginnen vaak vroeg aan een relatie en hebben vervolgens ook meer kans om te gaan scheiden. Dat kan liggen aan gebrekkige relatievaardigheden of aan een vrijere opvatting over scheiden.

Na de scheiding worden vaders meestal weekend-vaders en zien ze de kinderen minder vaak dan voorheen. Dit wil niet zeggen dat ze een minder goede hebben, maar ze hebben wel degelijk minder invloed op de opvoeding.

Ook frappant: “Vaders die als co-ouder de helft van de tijd voor de kinderen zorgen, vinden dat lastiger te combineren dan vóór de scheiding. Voor moeders die co-ouder zijn, is de combinatie vaak net zo moeilijk of juist makkelijker dan voor de scheiding.”

Ouders vragen minder op het gebied van emotionele hulp of hulp bij opvoeding. Hulp die zij vragen heeft meestal te maken met geld en juridische mogelijkheden. Of dat te maken heeft met het niet willen zien van emotionele problemen bij hun kind of dat de problemen er gewoonweg niet zijn valt moeilijk te zeggen.

Lees ook:Kind lijdt onder scheiding
Lees ook:Vooral vrouwen tweede leg
Lees ook:Aantal vechtscheidingen met kinderen neemt toe
Lees ook:Ruzie thuis is voor kinderen erger dan gescheiden ouders
Lees ook:Amicaal scheiden schaadt de kinderen ook

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Scheiden schaadt kinderen niet (?!)

 1. L.Koppenol

  Dat rapport is verlakkerij.
  http://www.rgardner.com
  De hoop ellende is nu zo groot met die oorzaak, ook door geknoei en niet melden risico’s bij aanstaande moeders te lande,
  onder het mom wet privacy al,
  dat ze zich geen raad weten.
  En dan krijg je dit ontwijkgedrag wat wederom
  duizenden zal benadelen aan kinderen ook.
  Ingrijpen voordat ze gezag geven zondermeer aan moeders. Punt.

    /   Reply  / 
 2. Maria

  Meneer of mevrouw Koppenol, uw reactie is volstrekt onleesbaar en onbegrijpelijk, al vermoed ik dat u wel iets belangrijks wilt zetten. Kunt u dat nog eens in duidelijk leesbare taal opschrijven?

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>