Vreemd gegaan?

Je bent verleid, je kon het niet weerstaan, je kolkende bloed regisseerde het hele gebeuren. Je bent vreemdgegaan. Ach, dacht je een uurtje later, ik zeg gewoon niets. Komt in de beste families voor, de geschiedenis stikt ervan en al mijn vrienden hebben het ook weleens gedaan. En het geheim is geboren. Maar wist je dat je van geheimen ziek kunt worden?

Onder andere klinisch psycholoog Jos Brosschot van de Universiteit Leiden houdt zich bezig met piekeren en stress. Als je een geheim hebt, dan pieker je daar vaak over en dat veroorzaakt verhoogde hartslag en bloeddruk. Daarnaast spelen ook sociale aspecten een rol. Mensen zijn bang dat hun geheim uitlekt en zijn dus voortdurend op hun hoede. Dat kan zeer ongezond zijn.

Maar geheimen bewaren kent ook voordelen. Vooral jongeren kunnen er hun sociale vaardigheden goed mee trainen en vormen bondjes met anderen die dezelfde geheimen delen.

Maar goed, je bent dus vreemdgegaan. Dat voelt op den duur niet meer zo goed, zelfs zo slecht dat je er spijt van krijgt en denkt dat je met jezelf in het reine komt als je het je partner vertelt… Of is het maar beter om dat niet te doen? Want dan gloort er weer een andere ongezonde toestand. Dat het uit gaat bijvoorbeeld. Of dat je een hele lange, slopende periode van hoog oplopende spanningen door moet maken. Tja… wat is wijsheid?

Lees ook:Sssssst. De meeste geheimen gaan over seks
Lees ook:Welke geheimen gaan er mee de kist in?
Lees ook:Nog geen 2 dagen is je geheim veilig bij een vrouw
Lees ook:FOTO-GALERIJ: springlevend op je honderdste
Lees ook:Ga je vreemd als je geheimen deelt met een ander of pas als je het bed deelt?

facebook share facebook share

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Vreemd gegaan?

 1. Petra

  Vreemd gaan. Wat is dat toch? Dat de hedendaagse moraal nog steeds menselijke gevoelens onderdrukt?

  Vroeger konden we ons verschuilen achter de kerk. Maar hoe is het tegenwoordig vol te houden, met alles wat we weten over relaties en sexueel gedrag van mensen, dat een emotionele en/of sexuele relatie exclusief moet zijn? Of dat dat in ieder geval het ideaal moet zijn waarnaar wij allen dienen te streven?

  Zo veel mensen in het ongeluk, zo veel relaties die er zwaar onder lijden dat we in Nederland normen en waarden opleggen aan mensen in relaties die niet na te leven zijn.

  Heel vreemd. Dat noem ik nou vreemd gaan.

    /   Reply  / 
 2. Belle

  Wat een onzin ziek van geheimen, en dan vooral van vreemdgaan? belachelijk, vreemdgaan is heerlijk ,spannend en sexy. En wat lekker om eens een geheim te hebben. Echt weer met vingertje zwaaien op zijn nederlands. De rk Kerk heeft huwelijk uitgevonden, daarvoor hadden we geen huwelijken en deed iedereen het met iedereen wat is daar mis mee, en kinderen werden liefdevol opgevoed door de gehele gemeenschap in die tijd. Alles beter dan elkaar de kop inslaan.

    /   Reply  / 
 3. Kees

  @ Belle, is iemand weleens vreemd van jou gegaan? En, hoe voelde dat?

    /   Reply  / 
 4. En het beest

  en ach, waarom word de bekendste geheimensite topgeheimen.nl niet geplaatst/genoemd in het artikel? Stond vorige maand in de Libelle en in de computeridee magazine las ik..

  Tip voor de redactie dus!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>