Rijk of arm na een scheiding?

Een weliswaar oud rapport over de financiële gevolgen van een echtscheiding laat het zien: vrouwen komen er altijd slechter vanaf. Hoe komt dat toch? Zou het zijn dat ze in het onderhandelen net zomin assertief zijn als bijvoorbeeld bij salarisonderhandelingen?

De meeste mannen gaan er na een echtscheiding financieel op vooruit. Hun koopkracht stijgt gemiddeld met 7%. Vrouwen verliezen door een echtscheiding gemiddeld 23% aan koopkracht. Dit blijkt uit een analyse van het Inkomens Panel Onderzoek over de jaren 1989-2000 van het CBS.

Een echtscheiding heeft voor mannen en vrouwen verschillende financiële gevolgen. Dit hangt onder andere samen met de aanwezigheid van kinderen en van de vraag bij wie de kinderen wonen na de echtscheiding.

Koopkrachtverandering na echtscheiding voor echtparen zonder kind, 1989-2000

Als een echtpaar geen kinderen heeft, daalt de koopkracht van de vrouw én van de man na echtscheiding. Mannen gaan in dit geval gemiddeld 6 procent in koopkracht achteruit. Omdat mannen een gemiddeld hoger inkomen hebben, treft het verlies van het gemeenschappelijk inkomen vrouwen het sterkst. Zij gaan er gemiddeld 27% op achteruit.

Koopkrachtverandering na echtscheiding als het kind bij de moeder gaat wonen, 1989-2000

In die gevallen waarin de kinderen na de scheiding bij de moeder blijven wonen, gaat de koopkracht van de man er gemiddeld 33% op vooruit, ondanks het feit dat hij partneralimentatie betaalt. De koopkracht van de vrouw daalt met 21%.

Zelfs als de kinderen na de echtscheiding bij de vader gaan wonen, neemt zijn koopkracht nog toe. Deze koopkrachtwinst is wel kleiner, 6%, dan het geval is als de kinderen bij de moeder gaan wonen.

Kinderloze vrouwen ondervinden de grootste koopkrachtdaling na echtscheiding. Maar zij hebben een beduidend hogere koopkracht dan gescheiden moeders. Dit komt omdat vrouwen met kinderen vóór de scheiding over het algemeen een lager inkomen hebben dan vrouwen zonder kinderen. Veel gescheiden moeders komen na de scheiding op bijstandsniveau terecht.

Lees ook:Vrouwen blijven na scheiding langer single dan mannen
Lees ook:Vrouwen zetten vaker stap tot echt(-)scheiden dan mannen
Lees ook:Na een scheiding is er minder contact tussen kinderen en hun grootouders
Lees ook:Echtscheidingen hebben domino-effect
Lees ook:Gescheiden ouders zorgen ervoor dat hun kinderen eerder gaan samenwonen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>