Amerikaanse mormonen willen na homohuwelijk nu ook polygaam huwelijk

Terwijl er in andere delen van de wereld gevochten wordt tegen het huwen van meerdere vrouwen door 1 man, willen de Mormonen dit polygame huwelijk juist officieel zien te krijgen.

Hun argument? Het homohuwelijk is er toch ook doorheen gekomen……

Kody Brown (zie illustratie) uit Utah is naar de rechter gestapt. Hij is lid van ‘De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der laatste dagen’ zoals de stroming officieel heet en bekend van een reality-serie.

Officieel is hij getrouwd met Meri. Daarnaast heeft hij nog 3 relaties: met Janelle, Christine en Robyn, maar daarvoor krijgt hij geen wettelijke erkenning.

De sterren ‘Sister Wives’ vinden dat de uitspraak van het Hooggerechtshof over openstelling van het huwelijk inhoudt dat zij wettelijk met z’n vijven kunnen trouwen.

Polygamie kent verschillende vormen, waaronder polygynie (veelwijverij) en polyandrie (veelmannerij). Het eerste komt vele malen vaker voor dan het tweede en het leidt in landen in het Midden Ooosten en Afrika tot vreselijke vrouwonterende toestanden, waarbij een uitgestoten vrouw bijvoorbeeld totaal geen rechten heeft.

In Nederland kunnen we het volgende terug vinden in het Burgerlijk Wetboek: “Een persoon kan tegelijkertijd slechts met een andere persoon door het huwelijk verbonden zijn” {Boek 1, artikel 33}. Verder maakt het Wetboek van Strafrecht {artikel 237} voor een gehuwde strafbaar om ook nog met iemand anders te trouwen; hieronder valt ook het trouwen met een partner wetend dat die al getrouwd is. In beide gevallen is de maximale gevangenisstraf 4 jaar (6 jaar indien de huwelijkse staat voor de tweede partner is verzwegen).

Eerder dit jaar legaliseerde de president van Kenia polygamie voor heteroseksuele mannen: zij mogen er dus meer vrouwen op na houden, maar seks met een andere man kan hem straf opleveren.

Lees ook:Mannen trouwen omdat hun vrouwen dat willen. Zeggen ze.
Lees ook:Kenia keurt wet op veelwijverij goed
Lees ook:Budgethuwelijk in Amsterdam: supersnel en goedkoop
Lees ook:Vrouw trouwt gesneuvelde Afghanistan-militair
Lees ook:Wel lol en geen gezeik: trouw voor 1 dag!

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>