Kanker is een splijtzwam in relaties

CancerRelationshiple,0Kanker is niet alleen een vreselijke diagnose om te krijgen en een nare ziekte waar je al dan niet doorheen komt, het werkt ook nog eens als een splijtzwam.

Patiënten hebben opvallend vaak relatieproblemen……

Dat zeggen oncologen en behandelaars vandaag in de Volkskrant.

“Kankerpatiënten kunnen door hun ziekte ontzettend gemene, vervelende partners worden”, vertelt psychiater Leo van Weezel van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis.

Dat mensen nader tot elkaar komen is volgens Van Weezel dan ook een geromantiseerd idee.

“Zo’n veronderstelling maakt mensen nog eenzamer. Ze hebben het gevoel dat ze niet aan het plaatje voldoen. Natuurlijk lukt het een deel wel om hun relatie goed te houden. Maar een behoorlijk percentage slaagt daar niet in.”

Over relatieproblemen bij kankerpatiënten zijn weinig cijfers bekend. Wel is uit onderzoek gebleken dat partners ongeveer evenveel stress en depressieve gevoelens ervaren als hun zieke wederhelft.

Onlangs publiceerde journaliste Lideweij Bosman ‘Naupaka’, waarin ze beschreef hoe ze haar vriend met terminale kanker verliet en niet bij zijn sterfbed was. Het leidde tot woedende reacties.

“Een vrouw schreef dat ze hoopte dat ik nooit kinderen zou krijgen”, zegt Bosman, “omdat ik niet voor anderen kon zorgen”. De stemming lijkt nu omgeslagen: Bosman wordt overspoeld met reacties van mensen die ook in een relatiecrisis belandden door kanker. 3 producenten willen haar boek verfilmen.

Nu al wordt het getipt als de vrouwelijke tegenhanger van KLUUN’s ‘Komt een vrouw bij de dokter’.

Lees ook:Het huwelijk is beter ter bestrijding van kanker dan chemotherapie
Lees ook:Kanker tast ook gezondheid partner aan
Lees ook:Partners van kankerpatiënten zitten zelf ook vaak bij de dokter
Lees ook:Single blijven kan dodelijk aflopen
Lees ook:Kankerpatiënten die verlaten worden door hun partner…

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>