Slechte seks is geen probleem op zich, maar een symptoom

20 jaar geleden richtte de Vlaamse seksuologe Rika Ponnet het bureau Duet op.

Anno 2014 kijkt ze terug op 2 decennia van seks en relaties en veranderingen in de kijk op de eeuwig durende alles omvattende liefde edoch de grote hoeveelheid echtscheidingen…..

“Toch moet je oppassen niet te snel mee te gaan in verhalen genre ‘vroeger was het beter, toen de vrouwen nog thuisbleven.’ Er waren vroeger ook slechte relaties, maar men hield het gevecht binnenskamers terwijl men nu uit mekaar gaat; de vorm is dus veranderd, de inhoud niet. Maar een huidige evolutie die ik wel reëel en relevant vind, is de grote nadruk op zelfontplooiing.”

Mensen durven anno nu meer op zoek te gaan naar wie ze zelf zijn en hoe ze hun eigen geluk in de weg staan, volgens Ponnet in Het Laatste Nieuws. Ze staan zelfs open voor onderbouwde, psychologische boeken over het onderwerp.

“Toen ik begon met mijn relatiebureau, waren snelle oplossingen voor relatieproblemen in de mode. ’10 tips voor een goed huwelijk’, ‘Betere seks in 5 stappen’, alles was op te lossen met een goed gesprek die avond, of anders met aardbeien en slagroom. Dat soort lijstjes zie je nog steeds, maar we beseffen intussen hoe complex relaties zijn en dat slechte seks meestal geen probleem op zich is, maar een symptoom.”

Volgens de seksuolge en relatiedeskundige streven we meer dan ooit naar het perfecte.

“Op zich is dat een wonder; hoe mensen altijd opnieuw die verbinding zoeken, ook na teleurstellingen. Ga je ergens slecht eten of heb je een slechte hotelkamer, is de eerste reflex van een mens: geen tweede keer, dat is geweldig tegengevallen. Maar in relaties blijven we proberen. Op enkele uitzonderingen na, verliezen we nooit het vermogen om daar altijd opnieuw vorm aan te geven. De kracht is enorm. Ik zie het elke dag opnieuw. Dat maakt mij na 20 jaar nog altijd blij.”

Lees ook:Na 50 jaar eindelijk de scheiding te boven om dan opnieuw….
Lees ook:Stinken en slordigheid zijn doodsteken voor relaties
Lees ook:Een slecht huwelijk vergroot het risico op een depressie
Lees ook:Samen 100 worden en het ook in bed leuk hebben
Lees ook:Van een slechte relatie ga je 3x zo snel dood

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>