Antwerpen bindt de strijd aan met veelwijverij

De Belgische stad Antwerpen heeft de afgelopen maanden alle polygame huwelijken uit het bevolkings- en vreemdelingenregister geschrapt.

In 2011 stonden nog 27 inwoners met meer dan 1 huwelijk geregistreerd. Het ging om inwoners uit Marokko, Pakistan, Mauritanië en andere islamitische landen, en uit België. Ze kwamen het land binnen als polygame vreemdeling…….

Dat kondigt de bevoegde schepen Liesbeth Homans aan in haar antwoord op een schriftelijke vraag van gemeenteraadslid Wim Van Osselaer (Vlaams Belang).

Voor een inwoner van Antwerpen wordt en werd nooit een dubbel huwelijk geregistreerd, benadrukt Homans.

Pas sinds 1 oktober 2004 is het Belgische internationaal privaatrecht gecodificeerd. Voordien was de toepassing van vreemde rechtsregels – zoals de mogelijkheid om meer dan één huwelijk te sluiten – niet geregeld in de wetgeving.

Het wetboek van internationaal privaatrecht stelt dat de registratie in het bevolkings- of vreemdelingenregister van feiten die onverenigbaar zijn met onze openbare orde niet toegelaten zijn. “Polygamie is uiteraard onverenigbaar met onze openbare orde”, aldus Homans in haar antwoord.

De registratie van dubbele huwelijken werd de vorige maanden verwijderd. De betrokken inwoners worden volgens Homans aangeschreven om hen de kans te geven hun burgerlijke stand correct te registreren als ze kunnen aantonen dat 1 huwelijk intussen ontbonden is. Voor de overige dubbele huwelijken zal de ambtenaar van burgerlijke stand een weigering versturen.

Lees ook:Scheiden via de ambtenaar van de burgerlijke stand
Lees ook:Burgemeester van Sluis roept op tot kindertjes maken
Lees ook:Indiër trouwt met slang, maar plechtigheid loopt met sisser af
Lees ook:Ambtenares weigert echtscheidingen in te schrijven en ‘redt’ zo 500 huwelijken
Lees ook:Weinig weduwen en weduwnaren hertouwen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>