Hoger opgeleiden kunnen beter laat trouwen; lager opgeleiden juist niet

De huidige generatie ‘settelaars’ trouwt op latere leeftijd dan hun voorgangers.

Dat levert zeer diverse voor- en nadelen op.

Hoger opgeleiden blijken uit een later huwelijk duidelijk economische voordelen te halen, maar voor de anderen pakt het juist slechter uit……..

Dat concluderen wetenschappers van de University of Virginia en de Brigham Young University. De gemiddelde trouwleeftijden zijn in de VS gestegen tot recordhoogtes van 29 jaar voor mannen en 27 jaar voor vrouwen.

“Hogeropgeleiden kunnen door het uitstellen van hun huwelijk hun studies afmaken en de basis leggen voor een professionele carrière, waardoor wordt geïnvesteerd op lange termijn,” aldus onderzoeker Bradley Wilcox.

Dit pakt het beste uit voor vrouwen. Degenen met een universitaire graad die pas boven de 30 trouwen, verdienen gemiddeld $18.152,- per jaar meer dan leeftijdgenotes die reeds als tiener of twintiger zijn getrouwd. Ook vrouwen die hun studies niet hebben afgemaakt, verdienen nog altijd $4.042,-meer.

Gestudeerde vrouwen krijgen gemiddeld hun eerste kind 2 jaar nadat ze in het huwelijk zijn getreden. Vrouwen met alleen middelbaar onderwijs, krijgen hun eerste kind gemiddeld 2 jaar voordat ze in het huwelijk treden.

“Ons is gebleken dat kinderen in een huwelijk belangrijke economische voordelen genieten ten opzichte van leeftijdgenoten wiens ouders niet zijn getrouwd”, licht Wilcox toe.

Tevens blijkt dat kinderloze en ongehuwde twintigers zich minder tevreden voelen met hun leven dan hun getrouwde generatiegenoten.

“Vooral mannen bezondigen zich in die situatie  aan bijvoorbeeld overmatig alcoholgebruik,” benadrukken de wetenschappers. “Alleenstaande ouders blijken eveneens met een groot gevoel van ontevredenheid te worden geconfronteerd, terwijl ze ook meer risico lopen op depressies.”

Wel wordt opgemerkt dat de latere huwelijksleeftijd het aantal echtscheidingen ~dankzij een grotere volwassenheid en dito financiële middelen~ heeft doen afnemen.

De medische sector zit echter helemaal niet te wachten op stellen van in de 30 die aan een gezin beginnen. De slogan van de gyneacologen is tegenwoordig: ‘Een slimme meid, krijgt haar kind op tijd‘. Het later zwanger worden kost de ziekteverzekeraars namelijk vele miljoenen per jaar aan IVF- en andere vruchtbaarheidsbehandelingen.

Lees ook:Getrouwde mannen werken harder en hebben hoger salaris dan singles
Lees ook:Gescheiden ouders zorgen ervoor dat hun kinderen eerder gaan samenwonen
Lees ook:Uit elkaar gaan verkort het leven van de kinderen en nog 5 scheidingsfeiten
Lees ook:Getrouwd zijn brengt meer geld in het laatje
Lees ook:Dunne vrouwen hebben hoger salaris, dunne mannen juist lager

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>