Cyber-stalking om je relatie in stand te houden?

Dave Asprey, blogger en Silicon Valley-ondernemer, stelt namelijk voor om zoveel mogelijk gegevens over onze partner op de computer bij te houden.

Van het verloop van haar ovulatiecyclus, zijn of haar nachtrust tot de hoeveelheden eten en drank die wordten weggewerkt.

Dit zou het moderne geheim zijn van een stabiel relatie, maar heeft veel weg van stalken……..

Om bijvoorbeeld te voorkomen dat er de uiterst irritante vraag gesteld wordt of het weer die tijd van de maand is en allerhande andere discussies. Bovendien is er, in het geval bijvoorbeeld dat iemand zich niet aan zijn dieet houdt, de macht om daar (en aan de relatie in zijn geheel) iets aan te veranderen.

Asprey die, net als zijn vrouw, elke nacht met een speciale band rond zijn hoofd slaapt om te meten hoe de nachtrust verloopt, raadt mannen aan om de cyclus van hun vrouwen vast te leggen om te zien hoe die in verband staat met het aantal ruzies dat ze hebben. Kwestie van meteen is weten.

Asprey is niet de enige die voor het idee van ‘cyber stalking’ gewonnen is. Zo bestaan er al stellen met sensoren of die elkaars gewicht bijhouden via op WiFi gebaseerde schalen. Anderen nemen discussies met hun iPhone op om ze later te ‘analyseren’.

In de Huffington Post zegt Gary Krane, mede-oprichter van de website CoupleWise, dat als stellen via het internet een relatie vinden, ze van diezelfde technologie ook gebruik kunnen maken om die te behouden.

De site biedt voldoende mogelijkheden om partners te ‘stalken’ (lees: bespioneren). Zo merkte een van de vrouwelijke leden via een account op een website voor e-books dat haar vriend niet voldoende had meegeholpen aan (haar) huizenjacht, maar in plaats daarvan nog een paar honderd bladzijden van een boek had gelezen. Nou foei!

Een andere dame installeerde een app om te zien of haar man zich wel aan zijn dieet houdt, als zij voor haar werk van huis is. En telkens als hij maar even naar een snoepje grijpt, kan zij hem vanaf kilometers afstand op z’n falie geven.

Er bestaat toch nog zoiets als praten in een relatie, niet? “Klopt”, zegt Elliott Hedman, pas afgestudeerd aan het MIT Media Lab. “Maar de analyse van de gegevens die we op deze manier verzamelen, vormt juist een perfecte communicatie. Grafieken en statistieken liegen nu eenmaal niet, zodat we wel eerlijk moeten zijn tegen elkaar. Al blijft het een hulpmiddel natuurlijk, data zijn niet weg te denken uit de 21ste eeuw, maar dat wil niet zeggen dat we de rest maar moeten vergeten.”

Mij lijkt het vooral re-te-on-ge-zel-lig! Vertrouwen is er of is er niet. Van controleren word je helemaal niet gelukkig en iedereen ~ook in een relatie~ heeft recht op privacy. Dat mensen dat zichzelf en elkaar (laten) afnemen is al onrustbarend genoeg.

Lees ook:Als liefde een foute thriller wordt: ‘Gestalkt’
Lees ook:Slaap je samen slank en relaxed
Lees ook:Snurken is bom onder relatie
Lees ook:Huilbaby’s brullen hun ouders uit elkaar
Lees ook:Slaap: het kan je relatie maken of kraken

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>