Merendeel Poolse priesters heeft minnaar of minnares

Dat het celibaat, een uitvinding van de Rooms Katholieke kerk door hun personeel met voeten wordt getreden is natuurlijk genoegzaam bekend.

Maar dat in het ongveer meest katholieke land van Europa: Polen, meer dan de helft van de paters, pastoors en priesters openlijk een verhouding heeft is op z’n zachtst gezegd schokkend…….

Ongeveer 10 tot 15% heeft zelfs kinderen en is daar ook (financieel) verantwoordelijk voor. Dat maakte de Poolse uitgave van het weekblad Newsweek onlangs bekend, meldt het Reformatorisch Dagblad.

Godsdienstsocioloog Jozef Baniak van de Universiteit van Poznan bracht de cijfers naar buiten. Een paar geleden schatte Baniak het aantal priesters met een relatie op ongeveer 15 %.

Jonge priester hebben volgens het onderzoek geen behoefte om relaties en seksualiteit te verruilen voor een leven in strikte afzondering. Minnaressen hoeven al lang niet meer verborgen te leven. Parochianen hebben bijna altijd weet van de relatie van hun pastoor.

Als problemen de pan uitrijzen, worden priesters overgeplaatst. De kerk in Polen heeft verder fondsen in het leven geroepen om de alimentaties voor de kinderen te kunnen betalen. Volgens Baniak heeft die laatste methode ertoe geleid dat er geen grote seks- of misbruikschandalen in Polen in de publiciteit kwamen.

Lees ook:26 geheime minnaressen van geestelijken smeken Paus afschaffing celibaat
Lees ook:81-jarige priester moet na 46 jaar zijn relatie opgeven van de RK kerk
Lees ook:RK kerk wordt opener t.o.v. echtscheiding
Lees ook:Italianen trouwen nog nauwelijks
Lees ook:Het dubbelleven van meneer pastoor

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>