Avond- en weekenddiensten: handig i.v.m. kinderen, fnuikend voor de relatie

Het lijkt een handige oplossing voor een gezin met kinderen.

Papa werkt veel overdag en mama draait veel uren in de avonden en soms ook in het weekend.

Dan hoef je de kinderen immers zo min mogelijk uit te besteden.

Het blijkt verre van ideaal. Het zet de relatie van man en vrouw juist onder druk, omdat er geen tijd meer samen wordt doorgebracht. Er ontstaat een zogenaamde ‘post-it-relatie’, genoemd naar de gele briefjes waarmee gecommuniceerd wordt…….

Onderzoeker Kadri Täht van de Vrije Universiteit Amsterdam vroeg zich af wat voor invloeden dit heeft en bestudeerde gegevens van ongeveer 1500 mensen.

Zij kwam erachter dat afwijkende werktijden vaker zorgen voor een slechtere relatie en uiteindelijk zelfs fataal kunnen zijn. Het was al eerder bekend over de Verenigde Staten, maar zij bevestigt dit nu ook voor Nederland. Kadri Täht promoveert 27 oktober aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam.

In een kwart van de Nederlandse gezinnen werkt 1 van de partners buiten de standaard kantooruren. Vaak juist bewust. Maar de winst in zorgtijd voor de kinderen gaat ten koste van gezamenlijke tijd van de ouders. Hierdoor is er een verhoogd risico op een slechtere relatie en uiteindelijk zelfs een verhoogde kans op het uiteenvallen daarvan.

Täht denkt dat de VS een goed voorbeeld is van hoe ver dingen kunnen gaan of waar de gevaren zijn. “Belangrijk is dat mensen de keuze hebben om het een of het ander te kiezen en ook de middelen om zich te beschermen tegen de mogelijke negatieve gevolgen, zoals parttime werk, loon / rusttijd compensatie, controle over de uren, de voorspelbaarheid van de de uren, consulting enzovoorts.”

Lees ook:Weduwnaars zonder vrienden sterven sneller
Lees ook:Geboorte 1e kind geeft enorme geluksdip
Lees ook:Man en vrouw worden in de toekomst even oud
Lees ook:Mannen genieten meer van vrije tijd dan vrouwen
Lees ook:Na een scheiding is er minder contact tussen kinderen en hun grootouders

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Avond- en weekenddiensten: handig i.v.m. kinderen, fnuikend voor de relatie

  1. Pingback: Thuiswerken put uit en zorgt voor relatieproblemen | Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>