Samen de ‘buitenlandse droom’ volgen: wat doet dat met de relatie?

De buitenlandse droom….. Met je geliefde een bedrijf starten ver over de landsgrenzen klinkt zo romantisch.

Samen een Bed&Breakfast opknappen, inrichten en rendabel maken. Of een makelaardij. Als god in Frankrijk gaan zitten.

Samen werken, dus ook tijd voor en met z’n tweeën.

De werkelijkheid is dat je harder moet werken dan ooit en dat je af en toe stapelgek wordt van elkaar………..

Daarover schrijft deze week Radio Nederland Wereldomroep.

Na 17 jaar gingen Johan Knols en zijn vriendin uit elkaar. Liefst 3 succesvolle ondernemingen, waaronder een safaribedrijf, hadden ze samen in Botswana opgezet. Maar, terwijl het hen zakelijk voor de wind ging, liep het privé helemaal mis. ”Pas toen we uit elkaar waren, zagen we hoe dit had kunnen gebeuren, maar toen was de schade al te groot”, zegt Knols. “Het ging bij ons thuis alleen nog maar over de zaak, vergunningen en regels. De romantiek was, zonder dat we het in de gaten hadden, door het afvoerputje verdwenen.”

Naar het buitenland verhuizen zet al druk op een relatie. Je moet wennen aan een nieuw land, een nieuwe taal, andere regels en gebruiken en je hebt (nog) geen sociaal netwerk om op terug te vallen. Als je dan ook nog samen een bedrijf opzet, vaak zonder ervaring, kan dat spanningen opleveren. Je liefdespartner, nu ook je zakenpartner, blijkt bijvoorbeeld helemaal niet dat zakelijk inzicht te hebben dat je hem altijd had toegedicht. Of hij/zij beschikt over irritante gewoontes die je pas opvallen nu je constant samen bent.

“Je leert kanten van je partner kennen, die niet zo mooi zijn en die hij in Nederland achterliet bij zijn baas”,, zegt psycholoog Saskia Vlaskamp, die zelf al jarenlang in Frankrijk woont. Tot voor kort gaf ze online-coaching aan Nederlandse expats en had ze een praktijk in de Dordogne. Het grootste probleem bij deze ondernemers, stelt Vlaskamp, is dat ze in Nederland een eigen carrière hadden, en nu 24 uur per dag samen een bedrijf leiden. “In de zomer moeten ze hard doorwerken en in de winter regent het daar ook. Dan zitten ze ineens wel heel dicht op elkaars lip.”

Natascha Porter en haar vriend Pepijn vinden dat hun relatie juist beter is geworden sinds ze samen een hotel zijn begonnen in Beieren. Ondanks het harde werken, de stress en het aanpassen aan de Duitse cultuur zijn ze naar eigen zeggen nog heel gelukkig met elkaar. Toch zien ze wel de nadelen van zo’n intensieve samenwerking. “Als het druk is en er zitten wat dingen tegen, dan kan je die niet op je personeel of klanten afreageren. Dus doe je dat op elkaar. Gelukkig gaat die irritatie ook weer snel voorbij, simpelweg omdat je de ander nodig hebt.”

Nog meer ervaringen lees je op RNW.nl. Daarbij ook tips voor stellen die naar het buitenland willen vertrekken of dat al gedaan hebben.

Lees ook:Waarom muggen jou weer lekprikken en je partner naast jou niet….
Lees ook:Vrouwen gaan eerder met pensioen als hun man dat ook doet
Lees ook:Scharrel
Lees ook:Stellen die dezelfde baan hebben, zijn altijd maar met hun werk bezig
Lees ook:Werk en de liefde kun je beter gescheiden houden

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>