Stabiele relatie houdt drugsverslaving op afstand

Een drugsverslaving is 9 van de 10x fnuikend voor een liefdesrelatie.

Maar het omgekeerde geldt ook: wanneer iemand een goede, stabiele relatie heeft, hebben drugs minder vat op die persoon……….

In ieder geval is het aangetoon bij woelmuizen en amfetamine. De drug staat ook wel bekend als speed of pep en wordt vaak gebruikt als toevoeging bij XTC. Dat melden onderzoekers van Florida State University in het wetenschappelijk tijdschrift ‘Journal of Neuroscience’.

De wetenschappers stelden bij hun onderzoek ‘alleenstaande’ en ‘gebonden’ prairiewoelmuizen bloot aan amfetamine. Uit het onderzoek bleek dat de dopamine die vrijkwam in de hersenen van de ‘gekoppelde’ dieren zich veel minder goed bond aan bepaalde receptoren in hun brein.

Het zogenaamde beloningssysteem in hersenen verandert onder invloed van een relatie, waardoor ze anders reageren. “Onze resultaten bewijzen dat een relatie de reactie op bepaalde drugs zo verandert dat de effecten ervan verminderen”, verklaart hoofdonderzoeker Zuoxin Wang.

Volgens onderzoekers is het goed mogelijk dat het aangaan van sociale banden ook bij mensen de werking van bepaalde drugs kan doen verminderen. “Als we een beter beeld krijgen van de manier waarop sociale banden bescherming bieden tegen de effecten van drugs, kan dat mogelijk leiden tot nieuwe therapieën”, aldus Wang.

Lees ook:Een stabiele relatie maakt stressbestendiger
Lees ook:Een slecht huwelijk vergroot het risico op een depressie
Lees ook:Flink tongzoenen tegen tandplak!
Lees ook:Mannen zijn grotere stresskippen dan vrouwen, omdat ze oestrogeen missen
Lees ook:We hebben minder seks als gevolg van klimaatsverandering

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>