Slaap wordt de nieuwe seks

‘Slaap wordt de nieuwe seks’, schreef trendwatcher Marian Salzman al in 2007, toen ze de belangrijkste trends voor de toekomst op een rij zette.

Gezinswoningen zullen gebouwd worden met verschillende slaapkamers voor de ouders.

Partners willen namelijk steeds liever apart slapen, vanwege zijn of haar gesnurk of andere ongemakken.

De trend van deze zogenaamde SAT-relatie ontwikkelt zich bij 30′ers en 40′ers die laat kinderen hebben gekregen. Zij zijn voortdurend moe en snakken dus naar een goede nachtrust.

Maar hoeveel uur slaap hebben we dan nodig om gezond en ft te blijven?

Dat vroeg de New York Times zich ook af. We slapen gemiddeld zo’n 6,9 uur per nacht en dat is te weinig, blijkt uit nieuw onderzoek.

David Dinges van de universiteit van Pennsylvania en zijn assistent Hans Van Dongen deden een test waarbij ze mensen in 3 groepen indeelden. Gedurende 2 weken moesten de proefslapers in een laboratorium verblijven.

De 1e groep mocht 4 uur per nacht slapen, de 2e groep 6 uur en een 3e groep 8 uur. Gedurende de dag moesten alle deelnemers zich om de 2 uur melden om hun alertheid te laten meten door middel van de Psychomotor Vigilance Task. Deze zogenaamde PVT wordt ook gebruikt om de reacties van piloten, astronauten en vrachtwagenchauffeurs te meten.

Ze namen dan gedurende 10 minuten plaats voor een computerscherm, waarop nummers werden geprojecteerd met een willekeurig tijdsinterval. Telkens wanneer een nummer verscheen, werd hen gevraagd op de spatiebalk te drukken.

Zelfs een halve seconde verschil in een reactie wijst in deze oefening reeds op slaperigheid.

Het bleek dat de 8 uur-slapers amper moeite hadden om alert te blijven, maar de 4- en 6-uur slapers zagen hun resultaten met de dag verslechteren. Tegen dag 6 van de proef viel een kwart van de 6 uren-groep in slaap voor de computer. Op dag 14 vielen ze 5x vaker in slaap dan aan het begin.

Ook in een andere test waarbij de 6 uren-slapers geheugenoefeningen deden, werden resultaten met de dag slechter op de vlakken nauwkeurigheid en snelheid. Aan het eind van de 2 weken was de 6 uren-groep even onhandig als mensen die 24 uur lang op waren gebleven.

Voor de meeste mensen is 6 uur slaap te weinig. Degenen met 8 uur op de teller functioneren goed. De studie concludeert dat wie 7 uur slaapt, kan functioneen. De eerste dagen is er weing verschil, maar vanaf dag 5 gaat het gebrek aan slaap ten koste van de prestaties.

Lees ook:Slaapkwaliteit van de vrouw maakt of kraakt relatie
Lees ook:De schoonheidsslaap werkt!
Lees ook:Vrouwen snurken ook! (harder zelfs dan mannen)
Lees ook:Een 2-persoonsbed is om te minnen en niet om samen te slapen
Lees ook:Waarom vrouwen vaker dan mannen slapen voor de TV

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Slaap wordt de nieuwe seks

  1. Pingback: Ga toch lekker ‘naakt’ de straat op! | Relatie

  2. Pingback: Relaties zijn stukken minder gezellig na de komst van kinderen | Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>