Red je relatie door de boel te runnen als een bedrijf!

Ben je het gekibbel met je partner over huishoudelijke klussen zo langzamerhand niet zat?

Moet je aanzien hoe hij in naam van een ‘eerlijke’ taakverdeling urenlang de was sorteert en vouwt, waar je dat zelf binnen 5 minuten fixt?

Of sta je als vrouw te hannessen met de schroef-/boormachine, terwijl hij het dolgraag en veel beter doet dan jij? Kappen dan!

Als liefde soms tekort schiet, is het misschien tijd om een paar economische principes op je relatie toe te passen…………….

Een huwelijk of samenwonen is nu eenmaal een economische eenheid, stellen de Amerikaanse journalistes Paula Szuchman en Jenny Anderson in hun boek ‘Spousonomics’.

I COMPARATIVE ADVANTAGE. Run je relatie als een zaak. Daar weet elke werknemer waaruit zijn takenpakket bestaat. Op relationeel vlak is dat vaak niet het geval, wat frequent tot ruzie leidt.

Relatiestrategie: Werk bij voorkeur volgens het principe van het ‘comparatieve voordeel’, uitgevonden door de Britse econoom David Ricardo. Hij meent dat iemand vooral moet doen waarin hij comparatief beter is dan zijn partner. Neem voldoende tijd om te bepalen wie zich in wat moet specialiseren, zo vermijd je dat een van jullie al het werk moet verrichten of alleen maar de rotklusjes toebedeeld krijgt.

II ENDOWMENT EFFECT wordt in de economische wereld gebruikt om aan te tonen dat mensen de waarde van hun bezittingen overschatten, terwijl ze die van anderen onderschatten. Vermoedelijk komt dat gedrag voort uit onze afkeer van verlies. In een relatie is het belangrijk dat je niet steeds je gelijk wil halen.

Relatiestrategie: Als je boos bent, wacht dan een dag om een discussie aan te gaan. 9 van de 10x is de woede bekoeld en komt er geen gekibbel. Denk als een econoom en maak een lijstje met daarop al je wensen van vroeger en nu. Het zal snel duidelijk worden dat je niet meer dezelfde zaken wilt als 10 jaar terug.

III SUPPLY & DEMAND. Naarmate de prijs van normale goederen stijgt, daalt de vraag. En voor veel mannen en vrouwen is seks tegenwoordig een kostbaar goed: we willen liever naar ons favoriete televisieprogramma kijken of een kwartiertje langer slapen. Nochtans tonen verschillende wetenschappelijke onderzoeken aan dat er een belangrijk verband is tussen vrijen en een gelukkig huwelijk. Het is dus noodzakelijk om de waarde van seks opnieuw te leren inschatten. Te onthouden: hoe lager de ‘kostprijs’, hoe meer seks.

Relatiestrategie: Stel dat je partner zin heeft en jij niet. Probeer te ontdekken of de marginale kosten van seks (een paar minuten extra slapen, een magazine lezen) werkelijk opwegen tegen de voordelen ervan (een spetterend orgasme, een tevreden partner).

IV INTERTEMPORAL CHOICE wordt gebruikt om de afweging te beschrijven tussen huidige en toekomstige consumptie. Een huwelijk is (in het beste geval) iets voor het leven. Op lange termijn denken is dus noodzakelijk om je toekomstsituatie te verbeteren.

Relatiestrategie: Als je man klaagt dat je te veel en te laat werkt, plan dan enkele dingen op voorhand die je niet gemakkelijk kan afzeggen en zorg dat je een oppas hebt voor de kinderen. Op die manier kunnen jullie uitgebreid van elkaar genieten. Praat problemen ook meteen uit, uitstel zorgt immers voor meer frustraties later.

V THE GAME THEORY is een wiskundig model dat de strategische interactie beschrijft tussen mensen, bedrijven en overheden bij het nemen van beslissingen. Via deze methodes kunnen twee partijen een oplossing vinden waardoor ze beiden tevreden zijn. In een relatie moeten man en vrouw ook samenwerken om een win-winsituatie te bekomen.

Relatiestrategie:
- Denk vooruit: hoe zal hij reageren op je voorstel?
- Trek conclusies uit het verleden: hoe heeft hij de vorige keer gereageerd in een gelijkaardige situatie?
- Probeer je in te leven: denk niet aan wat jij zou doen in een bepaalde situatie maar aan wat hij zou doen.

Lees ook:Seks is ruilmiddel in relaties
Lees ook:Maagden worden gelukkiger
Lees ook:Dankzij relatie-economie minder ruzie en meer seks
Lees ook:Sex met de ex: soms echt niet zo slecht
Lees ook:‘Een relatie is als een stoel en 1 poot ervan is seks’

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Red je relatie door de boel te runnen als een bedrijf!

  1. Pingback: Combinatie van mannen en vrouwen in bedrijf leidt tot meer winst | Relatie

  2. Pingback: Dankzij relatie-economie minder ruzie en meer seks | Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>