In gedwongen huwelijken viert de jaloezie hoogtij

Mensen bij wie de ouders veel invloed hebben gehad op de parnerkeuze, zullen hun man of vrouw strenger ‘bewaken’.

Zij die uit liefde voor elkaar kozen, zijn minder bang voor ontrouw………

Dat blijkt uit onderzoek van hoogleraar evolutionaire sociale psychologie Bram Buunk van de Rijkuniversiteit Groningen, waarover gepubliceerd zal worden in het tijdschrift ‘Personal Relationships’.

Buunk deed onderzoek onder 80 studenten uit 30 landen van uiteenlopende culturen Partnerbewaking kan zich onder meer uiten in volggedrag en agressie. Maar ook het verplicht dragen van een sluier of de verplichting voor vrouwen om thuis te blijven kan worden gezien als een vorm van partnerbewaking.

“De invloed van de ouders op de partnerkeuze, zoals we die in extreme mate zien bij uithuwelijking, gearrangeerde huwelijken en de eis alleen te trouwen met door de ouders goedgekeurde partners, blijkt de doorslag te geven. De sterkte van dit verband heeft ons verbaasd.”

Partnerbewaking is een begrip uit de natuur. Veel vogels bewaken hun partner nauwlettend. Van sommige zwaluwsoorten is bekend dat mannetjes hun vrouwtjes tot wel 100x per dag achterna vliegen bij het verlaten van het nest.

Lees ook:Neef-nicht-relaties leveren onvruchtbare dochters op
Lees ook:De voordelen van een gearrangeerd huwelijk
Lees ook:Zuipende ouders ‘inspireren’ hun kinderen
Lees ook:Steeds meer relaties tussen allochtone en autochtone jongeren
Lees ook:Liefde op maat voor Turken & Marokkanen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>