Dames, mijdt de NKCD – man!

Tot vandaag had ik nog nooit van de term gehoord, maar ik begreep direct wat ermee bedoeld wordt en waarschijnlijk veel vrouwen met mij: de NKCD-man.

Dat is de afko van narcistisch, kritisch, controlerend en dominant.

Het is een extreme vorm van narcistische persoonlijkheid…………

Dat beschrijft psychologe Abby Rosen in haar boek ‘Lasting Transformation’.

“Deze mannen zijn veelal opgegroeid in gezinnen met dominante en kritische ouders die veel controle en gezag hadden. Dat zorgt voor angsten en trauma’s bij hun kinderen. Niets van wat die deden was ooit goed genoeg. Daardoor staan ze niet in contact met hun emoties en omdat ze nooit anders hebben geleerd, focussen ze zich als volwassenen vooral op hun eigen behoeftes. Meestal ten nadele van anderen. Als ze zich kwetsbaar opstellen, worden ze angstig wat tot irritatie en woede leidt.”

Eenmaal volwassen gaan ze zich ook dominant en kritisch gedragen, zeker wanneer ze zich onzeker voelen.. Dit persoonlijkheidstype gebruikt vaak verslavingen om dat te verdoven, zoals daar zijn: alcohol, drugs of seks. De meeste NKCD’s zijn mannen. Van hen wordt veel meer dan van vrouwen verwacht dat ze dominant zijn en dat ze agressie gebruiken om de controle te behouden.

Hoe herken je de NKCD-man? “Hij kan heel charmant en charismatisch zijn, vooral als zijn behoeften nog bevredigd moeten worden. Maar dan ineens is hij heel egoïstisch en weinig empathisch. Hij wil altijd in het centrum van de belangstelling staan en is extreem gevoelig voor bewondering. Wanneer hij niet krijgt wat hij wil, wordt hij kritisch, controlerend en dominant, ontzegt hij zijn partner genegenheid als een soort van straf. Eigenlijk zijn het mannen zonder ruggengraat en zonder gezond zelfbeeld, anders zouden ze niet continu bezig zijn met zichzelf”, aldus Abby Rosen.

Een relatie met een NKCD-man is wel mogelijk, maar wij wensen u sterkte. Want deze mannen zien hun fouten niet in en zijn niet bereid verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen gedrag. Dat wil zeggen dat ze ook weinig waarde hechten aan (zowel mentale als fysieke) relationele trouw.

Lees ook:Viking-zaad zeer gewild bij Nederlandse vrouwen
Lees ook:Alleen zijn is ook al niet fijn voor de lijn
Lees ook:Kom op, niet zo kritisch!
Lees ook:De top tienen van irritaties in relaties
Lees ook:Wat het huisdier over het baasje verraadt

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Dames, mijdt de NKCD – man!

  1. Pingback: ‘Hedendaagse mannen van onder de 40: je hebt er niks aan!’ | Relatie

  2. Zij Van

    Na 2 jaar ‘ontsnapt’…..zelfs dat kostte moeite. maar dat zegt ook iets over mij. Maar ik vind mijzelf weer terug, en ik ben een leuk mens!

      /   Reply  / 
  3. Pingback: Waar foute mannen goed in zijn | Relatie

  4. Pingback: De vrouw aan de top is vaak een pestkop | Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>